Goran Knežević
Selektor prema kriterijima HDFKiV
Zagreb, 20.06.2019.

Stručno izvješće o nastupu plesnih parova na plesnom manifestaciji Drmeš-da, održanoj 7.06.2019. u Zagrebačkom kazalištu lutaka s početkom u 19.30

Na 12. plesnoj manifestaciji Drmeš – da! takmičenju plesnih parova u izvođenju hrvatskih narodnih plesova sudjelovalo je 12 plesnih parova iz Splita, Jelenja, Jezera na otoku Murtera, Đurđevca, Kaštel Kambelovca, Dugog Sela, Zaboka i Zagreba te 2 plesna para, gradišćanskih Hrvata iz Beča. Plesni parovi su bili dobro plesno uvježbani i razlika se mogla primijetiti samo u koreografski detaljima i osobnom trenutnom nadahnuću. U revijalnom djelu sudjelovali su: ženska pjevačka skupina KUD Croatia, Ansambl zabok i PVA Ethnotine. Program je tekao bez zastoja, gledalište je bilo ispunjeno, ulaznice besplatne kao i poznati domjenak manifestacije „hladna pizza i topla piva“. Kao organizator zahvaljujem svim plesnim parovima, pokroviteljima i gledateljima što su podržali ovu manifestaciju. Nadam se da će konačno i zagrebački folklorni plesači u većem broju sudjelovati na ovoj manifestaciji jer po broju folklornih skupina i prijavljenih plesnih parova ispada da je daleko najmanji interes u Zagrebu. Dva plesna para kao i iz Beča. Beč je ipak Beč. Sramota. Teško shvatljivo. Folkloraške sekte ipak ne popuštaju. Grčevito se bore i ne daju ni malo svježeg zraka i demokratičnosti u svoje redove. Ljubomorno čuvaju sve za se, i ne daj Bože usuditi se pustiti svoje plesače na tamo nekakvo bezvezno takmičenje u plesu,(u svjetskim razmjerima jedinstveno i originalno), gdje postoji mogućnost da ne budu najbolji. Ne budu oni valjda podizali rejting Kneževiću, koji to radi iz uvjerenja i sa svojim osobnim novcima časti sve sudionike i gledatelje. Kaj god.

Lydia Novak -Mathias Höld
Racko kolo
(južno Gradišće)
Autori koreografije: Lydia Novak -Mathias Höld
FA “Kolo Slavuj”
Lijepo držane i dobra međusobna komunikacije. Veseli i raspoloženo su nam izvodili svoj plesni program. U takvom temperamentom plesnom izričaju trebalo je nastojati osmisliti još pokoji plesni detalj i osnažiti estetiku izvedbe.

Marta Cvetković – Matej Fiolić
Valcer Gorskog kotara
Autor koreografije: Edo Ban
Elegantno. Ujednačena izvedba u kojoj je elegancija koraka i pokreta dominirala. Plesne figure su bile u skladu s melodijom valcera. Plesni par obećava i zasigurno je pred njima lijepa plesačka karijera.

Zrinka Arl-Zvonimir Jurun
Šaltin polka (Split)
Koreografija: Zvonimir Jurun
Ansambl Zabok, KUD Jedinstvo
Plesni par je svoju izvedbu obogatio prikladnom mimikom, gestama i držanjem. Svoju romansu su cijelo vrijeme dobro oslikavali koracima i pokretima. U plesu su bili ujednačeni i sigurni. Prsten na kraju – previše.

Jelena Juretić – Kristijan Hlača
Istarski balun
Autorica koreografije: Martina Mičetić Davidić
KUD „Zvir“, Jelenje
Plesni par je donijelo dobru energiju i pokazao uvježbanost. Možda su malo pretjerali sa silinom pokreta pri čemu se izgubila finoća, a i suptilna plesna atmosfera koja krasi ples Balun.

Tena Srebačić- Filip Kliček
Čardaš
(Gradišće, Austrija)
Koreografija: Filip Kliček
Temperamentna izvedba. Prikazani su svi elementi čardaša, od udarca o pod, podbijanaca, pljeskanja rukama i virtuoznih okreta. No možda je ipak trebalo više poraditi na parovnom skladu, a manje na individualnom isticanju poglavito momka.

Bernarda Klarin – Viktor Lapov Padovan
Jezerska polka na dva moda
Autor koreografije: Nenad Milin
Dostojanstveno i vrlo graciozno. Posvetili su se koraku i plesnim figura za koje možemo kazati da su autentične i kao takve vrlo lijepe. No da se malo više pozornosti posvetilo međusobnoj sinergiji, mimici i gesti možda bi sve to dobilo još veću estetičnost.

Lucija Mlakar – Dario Tomek
U kolo, iz kola, gdje si travo zelena
Koreografija: Lucija Mlakar – Dario Tomek
Ansambl Zabok
Uspjeli su donijeti atmosferu Dalmatinske zagore usprkos činjenici da ona svoju snagu nalazi u grupnosti i zajedništvu. Plesači su ujednačeno održali korak, stil i tempo pri čemu su izvodili vrlo ujednačeno plesne figure. Momak je iskoristio svojih par minuta i pokazao s lijepim teatralnim izričajem svoju dominantnost u plesu.

Adrijana Čačko-Josip Bićanić
Ples iz Podravine
Autori koreografije: Adrijana Čačko i Josip Bićanić
KUD Preporod, Dugo Selo
Plesni par je bio ujednačen u koraku i pokretu. No, držanje momka je bilo pomalo ustegnuto rezervirano. Ima još prostora za napredak u stilu plesa.

Lucija Barač-Josip Tadin
Ciciljona
Autor koreografije: Tonči Tadin
KUD Ante Zaninović, Kaštel Kambelovac
Svoji na svome. Stilski su bili vrlo dotjerani no kao da im je nedostajala još pokoja proba pa da u cijelosti ovladaju koreografijom i da se po tom opuste i prepuste međusobnim emocijama i sinergiji.

Josipa Turković-Krunoslav Žunec
Banijski drmeš
Autorica koreografije: Snježana Skenderović
KUD „Bratinečko srce“, Bratina
Lijepo osmišljena koreografija. Činjenica je da u banijskom drmešu i nema prevelikih plesnih atrakcija ali plesni par je uspio to svojim držanjem i sinergijom uzdignuti na zanimljivu plesnu predstavu.

Lucija Lenardić – Dorian Rupčić
Čardaš po naše
Autorica koreografije: Kristina Benko Markovica
KUD Petar Preradović, Đurđevac
Temperamentno i razigrano. Svoju točku otplesali su bez pogreške pri čemu su prezentirali sva obilježja podravskog folklora, a pri tom nisu zaboravili i na međusobnu sinergiju koja je prštala na sve strane.

Ante Kuraja i Katarina Štefanac
Hercegovačka poskočica Linđo (južna Hercegovina)
Autor koreografije:Vladimir Kuraja
Svirač na ljerici: Goran Kekić
FS Kolo, Zagreb
Ujednačeni u plesu. Stječe se dojam da je to bio više izvadak iz poznate koreografije Vladimira Kuraje, a ne autohtoni scenski uradak. Trebalo je osmisliti više plesne aktivnosti u prostoru. Plesne figure su izvođene ujednačeno ali pomalo sputano kao da im je nedostajalo prostora za veću plesnu angažiranost.

Jutta Binder-Schoretits
Michael Navratil
Čardaš,
(srednje Gradišće, Austrija)
Autori korografije: Jutta Binder-Schoretits
Michael Navratil
Od samog početka donijeli su nam na scenu pozitivnu energiju i tijekom cijelog prikaza držali su nas u napetosti. Ujednačeni ples, snažna međusobna sinergija i točna plesna faktura.

Jana Kukulić- Marko Huđ
Zagorski drmeš
Koreografija: Tihomir Kukulić
Glazbena obrada: Jurica Žibek
Boca i ples teško da idu zajedno ali ovaj plesni par pokazao nam je i da se i u toj situaciji može snaći. Ujednačeno i uigrano, s time da je djevojka pokazala kroz svoje držanje i stilske akcente da se ipak bez vina može i bolje.