DJEČJE IGRE – kazivao moj otac Joso (Joliša) Knežević

1. PILJANJE

Djeca sjede jedan do drugog ravnomjerno raspoređena po kružnici. U sredinu stave nekoliko kamenčića (molika). Jedno dijete uzme kamenčić i baci ga u zrak, a prvi do njega s lijeve strane treba ga jednom rukom uhvatiti. I tako redom. Dijete koje ne uspije uhvatiti kamenčić ispada iz igre.

2. KEVANJA
Dječaci naprave od drveta „loptu“ i iskopaju u zemlji rupu. Udalje se 5 metara od nje, i nastoje rukom ubaciti loptu u iskopanu rupu.

3. KLIČAK
Dva dječaka sjednu i rukama uhvate deblju granu i nastoje jedan drugog prevući na svoju stranu.

4. CIGARELA
Na ledini se iscrta ju polja. Dječak ili djevojčica skakuću na jednoj nozi i guraju okruglu pločicu iz polja u polje. Pobjednik je onaj koji uspije iz svakog polja gurnuti pločicu u sljedeće polje, a da pri tome ne stane na crtu.

5. ZUK
Igraju se dječaci. Izaberu brojalicom ili dogovorom, pojedinca koji stavi ruku ispod pazuha, a nadlanicu priljubi uz stražnji dio ramena. Jedno od djece koje stoje njemu iza leđa pljesne ga dlanom ruke po otvorenom dlanu, a on pogađa tko je to učinio. Ako pogodi zamjenjuje s njime mjesto.

6. PRESKAKANJE
Dječaci stanu u kolonu i preskakuju preko leđa prvog u koloni. Onaj koji ga ne uspije preskočiti mijenja s njime mjesto.

7. IZRADA PREDMETA OD BLATA, PJESKA ( KUČICE, ŽIVOTINJE I SL.)

8. ABREREČKE (lanca probijanca)
Djeca se rasporede u dvije grupe. Jedna grupa stoji u vrsti, međusobno se držeći za ruke.
Prva grupa vikne: (oberečke),
Druga grupa: abartudo.
Prva grupa: koga ćete?
Druga grupa: koga vam je drago!
Dječak iz prve grupe se zalijeće u vrstu nasuprot (lanac) tamo gdje misli da će ga najlakše probiti. Ako uspije vraća se u svoju grupu ako ne uspije ostaje u grupi djece koja se nalaze u „lancu“. I tako se igra nastavlja.

9. KOVČANJA

10. KARBULANJE
Dječaci postave na zemlju kockasti kamen (karbula) 10x10x10 i stave na njega novčiće. Zatim svake uzme kamenu pločicu i sa otprilike 20 metara gađaju karbulu. Onaj tko pogodi karbulu i „skine novčiće na zemlju“ uzme sve novčiće koji su u odnosu na karbulu bliži njegovoj kamenoj pločici.

11. SKOK NA MIŠINU – IGRA ODRASLIH
Mladići i oni koji se tako osjećaju zatrče se prema mišini skoče i doskoče s obje noge na mišinu i zatim se odraze što više u dalj.
Obično se održava ispred lokalne gostionice, a gostioničari ovčju mišinu prirede i ispune tekučinom te je stave na zemlju. Istu omeđe kružno s kamenjem na udaljenosti od 2 metra. Onog tko odskoči s mišine preko kamenja i doskoći na noge gostioničari obično nagrađuju s pečenim mesom (koliko stane u mišinu). Svakom je jasno da je mnogu sudionika polomilo rebra i oštetilo leđa na kamenju oko mišine. To je bila vjerojatno zanimljiva i atraktivna igra i bilo bi je dobro obnoviti.