Narodni plesovi u video formatu

Započeti mini serijal Zaplešite s Ladom potaknuo me je na razmišljanja o dosadašnjim načinima prezentacije narodnih plesova putem video zapisa. Folklorna društva – ansambli u pravilu su snimali video zapise koreografija u cilju vlastite promidžbe i prodaje na međunarodnim turnejama ponajprije u dijaspori. Malo se pri tom pridavalo pozornosti kvaliteti, vjerodostojnosti i estetici. Bitno je bilo prodati i da se uz to svi vide, po mogućnosti i funkcioneri. To je bio uobičajen i prihvaćen format i vrlo malo je bilo drugačijih koncepcija. Isitni za volju, u IEF nalaze se brojni zapisi izvornih skupina ali i to je većinom sa javnih nastupa tako da su u svim tim formatima izostalo ono po meni najvažnije, a to je autentičnost i edukacija. O televizičnosti neću ni govoriti jer većina video zapisa je rađena s jednom ili eventualno dvije ili tri kamere te priučenim montažerom. Ljudi su to kupovali kao suvenir, da se pomogne i jedva da su poslije išta i pogledali.

Po mojim spoznajama prvi video zapis narodnih plesova sa edukativnim ciljem prikazao je dr. Ivan Ivančan (početkom osamdesetih) u suradnji s tadašnjim KUD Milica Križan (danas Osijek 1862) iz Osijeka, sa švicarskom producentskom kućom. Prikazani su bili narodni plesovi iz Slavonije. Vidio sam taj video zapis i mogu kazati da je metodološki vrlo dobro koncipiran. Dr. Ivan Ivančan je objasnio i pokazao narodni ples, a zatim su isti izveli plesači/ice iz navedenog društva u kolu, obučeni u narodno ruho. Tu sam odmah primijetio kako prikazivanje narodnog plesa u narodnoj nošnji nije baš preporučljivo jer nismo u mogućnosti vizualno uočiti sve potrebne korake i pokrete.

To sam primijenio u svom prvom edukativnom video uratku (2006.) pod nazivom Narodni plesovi primjereni djeci. Prikazao sam narodne plesove koje manje više svaki folkloraš zna ali kad ih treba otplesati onda ih se nikako ne može prisjetiti. Obzirom da su primijeni djeci samim time radi se o jednostavnijim plesnim strukturama i figurama plesove sam osobno prikazao uz suradnju s plesačima/cama ansambla Ententin koji su plesali u civilnoj plesnoj odjeći. Već tada sam shvatio kako plesna demonstracija ne smije biti previše „profesionalna“ jer će izgledati nedohvatno plesnom početniku i time ćemo samo umanjiti želju za savladavanjem istih. Tako da sam navukao nove stare steperice u kojima sam se za vrijeme plesa osjećao kao na klizalištu i to je pomoglo u željenoj prirodnosti prezentacije.

U drugom video uratku (2009.) pod nazivom Učimo plesove bačkih Hrvata Bunjevaca nastojao sam utkati sve dosadašnje spoznaje i što više se približiti „izvoru i autentici“. Angažirao sam izvrsnog „domaćeg“ plesača iz Tavankuta Davora Dulića koji je svoje plesačko – voditeljsko znanje i obrazovanje dotjerao u Zagrebu, a između ostalog završio je studij etnokoreologije u Novom Sadu. On je svaki ples razložio i pokazao posebno muški, a posebno ženski korak. Zatim su izvrsni mladi „domaći“ plesači iz Tavankuta to prezentirali u pravom tempu i s punom plesačkom energijom. Vrlo sam ponosan na taj uradak.

Koncepcija video prikaza pod naslovom Zaplešite s Ladom je nejasna i nepotpuna, a što si nacionalna kuća ne smije nikako dopustiti.
Primjerice ples Staro sito ili Dučec pokazuje jedna osoba, a plesovi se izvode u paru ili u četvorki i kolu. Zamislimo kakvu bi ocjenu za vjerodostojnost dobila primjerice prezentacija plesa Tango od strane jedna osobe. Možda je opravdanje korona virus ali onda se moglo barem prikazati posebno muški, a posebno ženski način plesanja, ili pričekati bolja vremena.

Jedini nam profesionalni KUD izvodi umjetnički oblikovan folklor, koji je (Posavina) postavljen prije 70 godina i nebrojeno puta izvođen na profesionalnoj razini što govori da su se izvorišni autorski odnosno narodni plesni akcenti neumitno izlizali i poprimili drugačiju estetiku od izvorišne. Možda je trebalo uputiti naratore i demonstratore u Posavske Brege i nek’ malo s tamošnjim sjajnim plesačima/icama obnove i osvježe „autentiku“. U ovakvoj koncepciji video prikaza zasigurno nitko neće moći zaplesati s Ladom i bolje je bi odgovarao naziv primjerice Narodni plesovi u Ladu, Upoznajmo narodne plesove s Ladom i sl.

Na kraju video prikaza o plesu dučec puštena je video sekvenca izvedbe plesa dučec u izvrsnoj umjetnički koncipiranoj koreografiji dr. Ivana Ivančana pod nazivom Ženina volja. I baš u toj sekvenciji ples dučec se izvodio u neprimjereno brzom tempu (znamo zbog čega) izvan uobičajenog tempa za taj ples i svakom razumnom stručnjaku ne bi palo na pamet uvrstiti ga u ovu priču.