Zagreb, 8.05.2018.

Stručno izvješće o nastupima dječjih folklornih skupina Sisačko – moslavačke županije na završnoj smotri dječjeg folklora održanoj 5.05.2018., s početkom u 16.00 sati , u Kutini

 

Uvod
Novu praksu organizacije završnog koncerta najuspješnijih skupina Sisačko moslavačke županije zasigurno treba pomno proanalizirati i vidjeti koliko je ona s izvođačkog, sociološkog, a i ekonomskog aspekta opravdana. Naime, skupine su nastupile s istim izvedbama, više ili manje uspješno, gledalište nije bilo popunjeno, a izbor najuspješnijih obzirom da je bio isti selektor mogla se napraviti i bez završne večeri. Isto tako valja naglasiti da skupine nisu bile u jednakom mogućnosti što se tiče vremena dotjerati – poboljšati svoje programe. Organizacija koncerta i sve što uz nju vezano realizirano je na visokoj razini. Još jednom čestitke svoj djeci izvođačima, glazbenicima i voditeljima na izuzetno kvalitetnoj predstavi, a nadam se da će naredne kratke stručne opservacije biti voditeljima od koristiti.

1. Dječji folklorni ansambl KUD-a „Potočanka“ iz Potoka
Dječje igre iz Moslavine
VODITELJICA FOLKLORA: Ljiljana Masnjak
Voditeljica je dosljedna u stilu scenske prezentacije i izboru folklorne građe. Dječji folklor – govrkalice, dječje igre s pjevanjem i dječji tradicijski instrumenti te pripadajuće nošnje. Pristup je vrijedan i autentičan u kojem se djeca izvrsno snalaze i izražavaju. No ipak treba neke scenske detalje bolje uvježbati kao što su formiranje kola, kretanje po kružnici i sceni. Kolijevka je opet sprečavala vizualnu preglednost scene.

2. KUD-a Husain iz Husaina
Dječje igre i pjesmice iz Moslavine
VODITELJ FOLKLORA: Renata Brozović
VODITELJ TAMBURAŠA: Stjepan Horvatović
Korektna izvedba u svim segmentima, ali u vokalnom izričaju manje dojmljiva nego na prethodnom nastupu, a i djeca – izvođači nisu nekako bili uživljeni i raspoloženi za ovaj nastup. Tri tamburaša su izvrsno pratila djecu.

3.FA „Ivan Goran Kovačić“, Sisak
VODITELJ FOLKLORA: Želimir Žigić
Dobru atmosferu koju nam dječji folklor može donijeti na scenu vidjeli smo u ovoj izvedbi. Raspoloženo veselo i raspjevano. Koreografski dobro osmišljeno i primjereno. Dječaci su imali krasnu kostimografiju, djevojčice solidno poravnate bijele suknje.

4.HKUD „Mošćenica“
Uvodna pjesma sada je otpjevana puno bolje ali još uvijek su se čuli zalutali tonovi. Ples Staro sito, šest djevojčica je izvelo vrlo složno i uigrano. Isto se može kazati i za izvedbu (cijele skupine) plesa Tri koraka (sada) na urednim formacijama.
Ples Repa je točno otplesan i otpjevan ali predugo to traje. Djeca su pjevala četiri melostrofe – nepotrebno. I još petu instrumentalno. Svakako to treba skratiti. U jednom od ponavljanja djeca su izvodila „pritilicu“ to nije u duhu tog plesa i ne treba izvoditi. Sam završetak inače dobro osmišljen nije izveden ujednačeno i to je podosta „zamračilo“ završni dojam.
Voditeljice: Seliha Ferenčak i Helena Zrile

5. KUD-u BANOVA JARUGA.
Dječje igre i pjesme iz banovljanskog kraja
VODITELJICA FOLKLORA: Irena Balaško Rukavina
Kad s djecom radiš ono što je primjereno njihovoj dobi – dječji folklor – onda ne možeš pogriješiti. To se potvrdilo i u ovoj izvedbi. Djeca su sve izvela kako treba i to podosta samouvjereno, a istovremeno i raspoloženo. Jedino je nedostajalo malo više temperamenta u izvođenju dječje igre s pjevanjem “Vojska” te sadržajnije scenske tvorbe.

6. KUD „Ilova“
Uvodan pjesma i kolo ipak je trebalo temperamentnije izvesti jer je veselog sadržaja, a ne nekakvog magičnog i arhaičnog . Ali zato su dječje igre s pjevanjem Išla majka s kolodvora i Igra kolo izvrsno izvedene. U pravom tempu i sa zvonkim pjevom. Da je malo više djece sudjelovalo utisak bi zasigurno bio puno snažniji.
VODITELJICA FOLKLORA: Aleksandra Savić Nikitović

7. HKUD „Donja Posavina“ – Gušće
Koliko god pokušavamo i nastojimo prikazati točno plesne figure, poštivati zakonitosti scene uvježbati skupinu ipak najsnažnije ostvarenje je energija koju izvođači donesu na scenu i prenesu je na publiku. A ona se vrlo teško i rijetko postiže i mogu kazati da je to ovom prilikom pošlo za rukom djeci iz Gušća. Pisati sada o točnosti izvođenja i sl. potpuno je nepotrebno jer oni su nam donijeli svoju krajevnu tradiciju i istovremeno je s velikim šarmom i veseljem izveli. Naravno da su sve plesne i ostale zahtjevne vrlo solidno izvodili, a nošnje, originali, prekrasno.
VODITELJICA FOLKLORA: Marica Čavrak, Tatjana Martinić

8. KUD-a Ivančice,
Pjesme i plesovi iz Hrvatskog zagorja
VODITELJ FOLKLORA: Dragana Obradović
VODITELJ TAMBURAŠA: Damir Kralj
Ovoj bila podosta kvalitetna izvedba zagorskog folklora, uspješnija od prethodnog nastupa no još uvijek ima prostora za napredak kako u samoj izvedbi plesa tako i u izboru plesnih figura. No, očito je da su djeca solidno usvojila zagorski stil ples i to je vrijedi naglasiti. Kostimi, originalni zagorski, što je dalo potrebnu izvornost cijelom prikazu.

9. KUD-a Moslavec iz Voldera.
Dječje igre i špotalice
VODITELJ FOLKLORA: Jasminka Bartolić
VODITELJ TAMBURAŠA: Branko Pastula
Što kazati – napisati. Malo voloderci kad pjevaju i kad plešu to izvode izvrsni. Kada se igraju nas sceni to izgleda uživljeno i vjerodostojno. Narodno ruho, rekvizita, dječji tradicijski instrumenti originalno sa znalačkim nošenjem i korištenjem. Čestitam.

10. KUD „Moslavina“, Kutina
Dječje igre i plesovi iz Moslavine
VODITELJICA FOLKLORA: Aleksandra Savić Nikitović
VODITELJ TAMBURAŠA: Matija Krmek
Gledali smo izvedbu narodnih plesova iz Moslavine. Vidno je da je voditeljica odabrala primjerene plesove, koje djeca mogu savladati i kvalitetno ih na sceni prikazati. To se dogodilo. Uvježbano ujednačeno, točno kretanje po sceni. Izvrsna dinamika scenskog prikaza i tempa pojedinih plesova. No, ovako visoku razinu izvedbe trebalo je ipak imati adekvatne moslavačke kostime. Samo bjelina, to nažalost nije u skladu moslavačke odjevnom tradicijom odnosno reprezentativna razina kojoj u ovom slučaju težimo.

Iz viđene vrsnoće, odabrao sam skupine koje su u sva tri segmenta (ples, glazba, nošnja) manje ili više bile na potrebnoj kvalitetnoj razini.
1. KUD-a Moslavec iz Voldera (Vinkovačke jeseni)
2. HKUD „Donja Posavina“ – Gušće (Đakovački vezovi)
Kako KUD Ivančice po ustaljenoj praksi sudjeluju na Festivalu u Kutini, kao organizator,
predlažem
Dječju skupinu KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Siska za sudjelovanje na Festivalu u Kutini