19.06.2018.

Stručni izvještaj o nastupu ZFA dr. Ivana Ivančan
u sklopu 41. smotre zagrebačkih folklornih amatera
održanom 17.06.2018., u 19.30 sati, u ZGK Komedija

 

Program je izvelo: 27 plesačica, 16 plesača i 13 glazbenika/ica. Ukupno 56 izvođača/ice. Izvedeno je 10 folklornih koreografija (jedna praizvedba) i dva tamburaška intermeca. Program je izveden u dva dijela i trajao je ukupno 91 minutu. Gledalište je većim djelom bilo ispunjeno. Prvi dio programa započela su djeca i veteranska skupina.

Ples i stil
Izvođači su bili plesno uigrani i raspoloženi, u plesnim forama stabilni, ujednačenih okreta-vrtnji te pravilnih pozicijskih postavljanja u prostoru. U svakoj točki osjetila se uspješna pretvorba u stilskim komponentama. Po običaju pišem detalje koje bi trebalo popraviti no u ovom slučaju nisam primijetio vidnija odstupanja od etnokoreoloških i autorskih obilježja. Posebno bih istaknuo plesnu i istovremeno bubnjarsku izvedbu Ivana A.Ivančana – „razigranih nogu i teške ruke“.

Vrsnoća koreografija
Iz različitih područja i možda nisu za ovaj nastup odabrane atraktivne ali većina od njih je etnokoreološki i scenski vrlo vrijedna i na svoj način atraktivna.

Praizvedbene koreografije

Veseli se kućni domaćine – folklor Letine
Vidjeli smo više scenski prikaz nego koreografiju plesnih i glazbenih običaja Hrvata iz Letnice (Letnica se nalazi ma jugozapadu Kosova). Svakako zanimljiva građa u kojoj se osjeti dah kosovskog i makedonskog folklora. I to smo u ovoj izvedbi vidjeli kroz vrlo iznijansirane stilske akcente. Autor nije htio ili nije našao inspiraciju za snažniju scensku obradu ovog materijala ali i ovako predstavlja vjerodostojan i vrijedan folkloristički dokument.

Koncepcija i zahtjevnost programa
Program je koncipiran u klasičnoj postavi i bio je vrlo gledljiv i tekao je bez zastoja, u svojoj poznatoj maniri, povezivanja točki bez naklona. Možda ipak tri točke iz šibenskog kraja su umanjile vizualni utisak, a „poduža“ točka folklora Letnice je usporila dinamički liniju. Obzirom na vrsnost većine koreografija i različitost autorskih djela ansambl se uspješno nosio sa tim zahtjevima i program je stoga bio vrlo zahtjevan. O nastupima voditelja u nekoliko navrata sam pisao i naglašavam da bih radije uživao u njihovom kvalitetnom pedagoškom radu i stvaranju nego u izvrsnom nastupu (svirci).

Umjetnički dojam
I ove godine pomlađeni ansambl se svojski potrudio dohvatiti sve poznate izvođačke odlike koje krase ovaj ansambl i u tome je većim dijelom uspio, poglavito u strasti i želji. Možda je koncepcija programa i izbor koreografija sputavala ansambl u izvođačkom nadahnuću i time se uspavala poznata snažna „vlahovićansku“ ekspresivnost.

PROGRAM
1. Za gorami, dolinami
(Folklorni motivi moravskih Hrvata)
Koreografija: Stjepan Perko
Glazbena obrada: Marko First

2. Sa šibenskih otoka
Koreografija i glazba: dr.sc.Ivan Ivančan

3. Tri ljubavne I plesovi iz Bilogore
Koreografija: Goran Knežević
Gl.obrada: Dražen Varga

4. Lipa li je rumen ružica
(pjesme i plesovi Murtera)
koreografija: dr.sc. Andrija Ivančan
glazbena obrada: Siniša Leopold

5. Glazbeni intermezzo
Gl.obrada: Marijan Makar

6. Mikor konje po polju zjahava
(pjesme i plesovi Međimurja)
koreografija: Andrija Ivančan
glazbena obrada: Marijan Makar

II. dio

1. Veseli se kućni domaćine -PRAIZVEDBA
(pjesme i plesovi Hrvata iz Letnice)
Koreografija: Stjepan Perko
Glazbena obrada: Marko First

2. Žito žela
(pjesme i plesovi Pokuplja)
koreografija: dr.sc. Ivan Ivančan
glazbena obrada: Marijan Makar

3. Smotra u Širokama
koreografija i glazba: dr.sc. Ivan Ivančan

4. Kiritof
(pjesme i plesovi gradišćanskih Hrvata)
koreografija: Ivan A.Ivančan
glazbena obrada: Marko First

5. Glazbeni intermezzo
glazbena obrada: Marijan Makar

6. KOLO IGRA, TAMBURICA SVIRA
(pjesme i plesovi Hrvata Bunjevaca)
koreografija: Andrija Ivančan
glazbena obrada: Marijan Maka