18.06.2019.

Stručno izvješće o nastupu folklornog ansambla Zagreb-Markovac, održanom 16.06.2019. s početkom u 19.30, u GK Komedija

U program je sudjelovalo 35 plesača/ica (22 djevojke i 13 momaka) i 15 glazbenika/ica. Izvedeno je 11 folklornih koreografija, 1vokalna izvedba i 2 tamburaška intermezza, ukupnog trajanja 106 minuta. Nije izvedeno praizvedbeno djelo. Prema službenoj obavijesti na stranicama ZAFAZ-a program je trebao početi u 19.00 sati, a po drugim info meni neznanim, u 19.30??? Program je kasnio 16 minuta i započeo u 19.46 minuta????? Koncert je najavio umjetnički voditelj ansambala Gordan Vrankovečki, i kazao između kako nas čeka dugih par sati. Bio je u pravu. Potom je predsjednik ZAFAZ-a gosp. Drago Topolovec pozdravio sve prisutne u ime gradonačelnika Milana Bandića i svoje osobno te na neki način i zatvorio ovogodišnju smotru zagrebačkih folklornih amatera. Ulaskom u dvoranu dobio sam ulaznice ali ne i program tako da sam ga morao dijeliti s kolegicom Ivančicom Pogrmilović. Programski listak je lijepo dizajniran, navedeni su bitni i potrebni podaci (izvođači/ice, autori, koreografije, voditelji i ost.), usput, uvaženi kolega Andrija Ivančan ne nosi titulu profesor već dipl. etnolog.

Gledalište je bilo ispunjeno, a nazočni su gromoglasnim aplauzom podržali izvođače. Nakon ponekih krasnih izvedbi, potekle su uzvišene emocije i gromki aplauz, koji su tu i tamo brutalno su ispresijecali „folkloraški urlici“ kojima stvarno tu nije bilo mjesto ali o tom potom.

Ples i stil
Plesno ujednačeni, složni i uigrani. U prostoru dobro postavljeni, harmonično su izmjenjivali scenske formacije s vrlo dobrom i primjernom dinamikom. Najviše me se dojmila izvedba plesnog folklora otoka Paga, dok prostora za napredak ima u zagorskom i moslavačkom drmešu te u međimurskom plesu Šopka tanc.

Vrsnoća koreografija
Koreografije su sa etnokoreološkog aspekta vjerodostojne, tijekom njihove scenske egzistencije potvrđene su kao uspješnice od strane struke i gledatelja.

Koncepcija i zahtjevnost programa
Prvi dio programa je bio zanimljivo osmišljen i izvrsno izveden. Sve točke po mjeri grupnog izvođačkog ukusa, raznolike i po koreografskom sadržaju su se nadopunjavale. U drugom djelu programa koreografije Zagorski drmešari i Međimurska pisana nedjelja nekako su mi ovom prilikom odskakale od programske niti vodilje i po meni, tu bi bolje „legla“ koreografija A. Ivančana-Stažnjevečki gosti.

Program je bio zahtjevan ponajprije zbog krajevnih raznolikosti i koreografskih zahtjevnosti ali valja kazati kako je ovom prilikom umjetničko vodstvo ansambla ipak vodilo računa o primjerenosti programa mogućnostima ansambla i nije bilo izleta u nesigurno i neizvjesno. Sve što su izveli bilo je s plesnog gledišta uvježbano i ujednačeno, osim nekih već navedenih detalja, ali koji nisu kvarili ukupni dojam.

Umjetnički dojam
Ansambl je značajno napredovao, od prošle godine, u plesnom izričaju i koncepciji programa. Bilo je prelijepih trenutaka i scenskih slika, a iz plesača/ica još uvijek plamti srčanost, strast i pozitivna energija, što ne skrivaju, već nas time obilato nadahnjuju i usrećuju.

1. SLAVONSKA ŽETVA (OKO ŽETVENIOG VIJENCA)
koreografija: dr. Ivan Ivančan
glazbena obrada: Zoran Jakunić

2. LJUBIO SAM 18 CURICVA
Za scenu pripremili Morana Lakotić/Mario Tuđina

3. OD LUNA DO PAGA
koreografija: dr. Ivan Ivančan
glazbena obrada: Zoran Jakunić

4. AJMO NA ŠPANCER
pjesme i plesovi Gorskog Kotara
koreografija: Gordan Vrankovečki
glazbena obrada: Mario Tuđina

5. SMOTRA U ŠIROKAMA
koreografija: dr. Ivan Ivančan

6. KRENI KOLO
pjesme i plesovi Posavine
koreografija: Gordan Vrankovečki
glazbena obrada: Mirjana Crnko/Zoran Jakunić

7. Valcer i tri čardaša
Gl. obrada: Mario Tuđina

8. SVIRAJ SVIRČE DRMEŠA
(pjesme i plesovi Moslavine)
Koreografija: Andrija Ivančan, dipl. etnolog
glazbena obrada: Zoran Jakunić

PAUZA

9. RENDAJTE SE MILO LANE
koreografija: Andrija Ivančan
glazbena obrada: Zoran Jakunić

10. SA šIBENSKIH OTOKA
koreografija: dr. Ivan Ivančan

11. ZAGORSKI DRMEŠARI
koreografija: dr. Ivan Ivančan
glazbena obrada: Marijan Makar

12. MEĐIMURSKA PISANA NEDJELJA
koreografija: dr. Ivan Ivančan
glazbena obrada: Božo Potočnik
pauza

13. NAZDRAVIMO PA JOŠ JEDNOM ZASVIRAJMO
Za scenu pripremio: Mario Tuđina

14. DOBRO LETO BOG VAM DAJ
(pjesme i plesovi Draganića)
koreografija: Andrija Ivančan, dipl. etnolog
glazbena obrada: Zoran Jakunić