42. smotra folklornih amatera Grada Zagreba

-statistika-

Riječi su riječi, a brojke su ipak brojke. Riječi možemo svakojako tumačiti ali brojke – NE. Pomoću njih možemo točno definirati određene događaje i spoznati njihovu objektivnu vrijednost. Komparacjiom podataka doći ćemo do vrlo zanimljivih i korisnih spoznaja koji nam omogućavaju poduzimanje kvalitetnih mjera za napredak. Smotra je u 42 godišnjem procesu i jedino u prvoj polovini osamdesetih prošlog stoljeća pod vodostvo prof. Đurđice Podvorac nastojalo se prikupljati određene podatke ali to je napušteno i Smotra je prepuštena stihiji i slučaju na štetu sudionika – amatera, a na veliku korist razno raznih baraba i barabica. Danas, kada je organizacija Smotre podosta sređena i kad na njoj sudjeluje oko 2500 izvođača amatera Grada Zagreba što je po meni veliki društveni i kulturološki događaj, u javnim medijima nema ni slova o tome.Dobiva se dojam da je to na neki način postao birokratski događaj, a ne sociološko i umjetničko događanje, na kojemu svi odrađuju NEŠTO I ZA NEŠTO. Eto, autor ovog teksta potrudio se prikupiti podatke za NIŠTA, sa željom da će jednog dana nekome poslužiti za vjerodostojnu priču o folklornom amaterizmu Grada Zagreba.
Na Smotri je sudjelovalo ukupno 2120 izvođača, što je manje za 7% u odnosu na proteklu godinu kada je sudjelovalo 2282 izvođača. Članove tamburaških sastava nisam ubrojio jer su svirali za dječe, odrasle i veteranske skupine pa nije bilo moguće utvrditi točan broj. Prema mojoj procjeni radi se oko 350 glazbenika.

 

 

 

 
DJEČJE SKUPINE I ANSAMBLI

Na smotri je sudjelovalo ukupno 866 djece što je skoro JEDNAKO broju sudionika od prošle godine. Zanimljivo je istaknuti da je broj djece sudionika veći od broja odraslih plesača/ica. To je iznenađujući podatak obzirom da je prije 10 godina u Zagrebu bilo upola manje djece u odnosu na odrasle plesače. Podaci govore da još uvijek egzistira najviše kombiniranih dječjih skupina (7-15 godina starosti), a najmanje starijih dječjih skupina. To je za očekivati jer znamo koliko je teško pubertetlije dobiti u folklor ili ih zadržati.

 

 

 

 

 

 

 

 

ODRASLI
Ukupni broj odraslih plesača/ica je 734, što je za SMANJENJE za 3,5% u odnosu na 2018. godinu kada je sudjelovalo 760 plesača/ica. Broj folklornih skupina je u laganom porastu ali to najviše možemo pripisati samoinicijativnim preimenovanjima veteranskih skupina u odrasle ansamble jer ipak vrijednost boda je puno veća, a samim time i godišnje dotacije.