Zagreb, 30.10.2018.

Stručno izvješće o nastupu dječjih folklornih skupina Međimurske županije, 27. i
28.10.2018. u sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca u Maloj Subotici.

 

Na početku moram kazati da sam pomalo iznenađen sa sudjelovanjem relativno malog broja dječjih folklornih skupina, obzirom da je na prethodnim smotrama broj sudionika bio puno veći. Što se dogodilo i koji je razlog tome ne znam, ali svakako bi nadležni tome trebali posvetiti pozornost i donijeti određene mjere jer činjenica je da na području Međimurske Županije djeluje puno više dječjih skupina.

Očigledno je da su koreografi i voditelji usvojili princip primjerenosti u izboru folklorne građe prosječnim mogućnostima djece i to je veliki napredak, sad se treba malo više posvetiti osmišljavanju scenskih prikaza (koreografiji) i istraživanju – zapisivanju dječjeg folklora
(pjesmice, brojalice, rugalice, uspavanke, dječje igre s pjevanjem, običaji i ost.).

Tamburaški sastavi su vrlo korektno pratili djecu, a i glazbene obrade su bile u duhu međimurskog glazbenog folklora. Šteta što nisam čuo malo i violinističkog zvuka ili vidio – čuo pokojeg bandistu.

Svi izvođači su imali primjerenu obuću i frizure. Još uvijek nije usvojena praksa da se duljina suknji i pregača treba točno odrediti i ujednačiti, poravnti duljina košuljica i suknji (jednako udaljene od poda). Taj vizualni utisak bitno utječe na dojam o urednosti skupine.

Sva djeca su točno i lijepo pjevala. Zahvaljujući i iskusnom ton majstoru zvučna slika je bila melem za uši.

Kao i prethodnih godina organizacija Smotre je bila na visokoj razini. Ozvučenje izvrsno, sadržaj konferanse primjeren sa svim potrebnim informacijama, scenografija adekvatna događaju, plesni prostor je bio određen plesnim podom. Dječja skupina iz Slovenije, izvrsna. Duljina trajanja izvedbi primjerena što je omogućilo uživanje u gledanju istih. Publika je bila jednako naklonjena svakoj dječjoj skupini i nagradila je njihove izvedbe snažnim aplauzom. Šteta što gledalište nije bilo ispunjeno.

Sudjelovalo je 167 djece izvođača (136 djevojčica i 29 dječaka) i 64 tamburaša. Prosječno 18 djece po skupini odnosno 6 tamburaša.

SUBOTA, 27.10.2018., u 15.30

1.KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava
-dječja folklorna skupina od 10 do 15 godina
-koreografija međimurskih kola i plesova pod nazivom „ Naše zadnje kolo“
(Štiri snehe, Senokoše tam pri gaju, Žena išla na gosti, Međimurski lepi dečki, Čardaš, Došla sam vam japa dimo)
Autor koreografije i voditelj folklorne skupine: Nino Klobučarić
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Antun Horvat
Ujednačena i uigrana plesna izvedba. Skladna scenska kompozicija sa zanimljivim koreografskim zahvatima. Još da su sve suknje bile poravnate to bi bila izvrsna predstava međimurskog plesnog folklora.

2.KUD „Zasadbreg“
– mješovita dječja skupina
-dječje igre s pjevanjem „Žena išla na gosti“
(Kriš kraš, Žena išla na gosti, Ja sam sirota, Šoštar polka, Vija se kolo)
Autorice koreografije i voditeljice folklorne skupine: Paula Hoblaj i Lucija Šajnović
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Miroslav Novak, prof.
Korektnu izvedba međimurskih plesova. Sve se odvijalo na kružnici i moram kazati da su se djeca vrlo dobro i organizirano snalazila u toj prostornoj formaciji, što nije lak zadatak. U Šoštar polki bi trebalo izvesti figura kad dječaci kleknu ispred djevojke tim više što je tu bilo talentiranih dječaka. Izvedba šetanog koraka u plesu Vija se… bila je pomalo nezgrapna i treba je „ufiniti“ ali zato je atmosfera prilikom izvedbe tog plesa bila je natopljena veselim emocijama. Na kraju je moglo i bez takvog poklona. Duljina pregača i suknji nije usklađena a i košuljice su bile različitih duljina. To svakako treba dotjerati.

3.KUD „Fijolica“ Orehovica
– mješovita dječja skupina
-izvorna međimurska kola i plesovi „Tri krljičke pune mele“
(Tri krljičke bele mele, Buj, buj zelce, Igrajte nam japa, Klinček, Senkoše tam pri gaju)
Autorica koreografije i voditeljica folklorne skupine: Maja Srnec
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Zlatko Bacinger
Izbor materijala baš po mjeri ove djeci. Ujednačeni su bili u izvedbi plesnih koraka i prigovora nema. Koreografkinja je trebala prvi dio plesa Igrajte nam japa postaviti u snažnijem koraku, ovo je ipak bilo „svileno“. U plesu Klinček intonacija je bila malčice previsoka tako da dječji glasovi na najvišim tonovima nisu imali potrebnu puninu. Ali ova skupina zaslužuje posebne pohvale glede brojnosti i poglavito zbog 8 dječaka – plesača. Bravo. Ovom prilikom smo vidjeli solidno poravnate suknje ali pojedinim dječacima su bile hlače predugačke.

4.KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica
– mješovita dječja skupina
-koreografija međimurskih kola i plesova
(Igrajte nam japa, Sejala je baba lena, Međimurski čardaš, Dragi moj pajdaš, Tak veliju stora mama,)
Autorica koreografije i voditeljica folklorne skupine: Marija Jelenić
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Valentino Škvorc

Uvodni ples izveden je ujednačeno u dobrom prostornom rasporedu. Koraku u Čardašu ujednačen ali u „zanjihavanju“ tijela kod djevojčica dolazilo je do neujednačenosti. Izvedba ostalih plesova bila je korektna. Duljinu košuljica treba ujednačiti te uskladiti duljinu suknji i pregača.

 

NEDJELJA, 28. 10. 2018. u 15.30

1.KUD „Donji Vidovec“
-mješovita dječja skupina
-koreografija međimurskih kola i plesova -„Štiri snehe“
(Štiri snehe, Raca plava po Dravi, Regica, Ljepe naše senkoše, Zginula je pikuša)
Autorica koreografije i voditeljica folklorne skupine: Monika Cenko
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Nikola Matulin
Tu se nam što za pametovati. Izvrsna izvedba u svim segmentima. Ujednačenost plesnih koraka, kompaktnost izvođača, pravilno postavljanje u prostoru, koreografski crtež skladan, i primjeren djeci, i fakturama plesova. Čak je i duljina suknji – pregača bila točno postavljena i poravnata, te može biti primjer ostalima. Bravo.

2.DV „Cvrčak“ PO „Stonoga“ Novo Selo Rok -dječja folklorna skupina od 4 – 6 godina
-dječje igre s pjevanjem „Ringe – ringe raja“
(Ringe ringe raja, Nejdi nejdi neždek, Igra kolo, Oj, Suza suzena, Komar z muhom pleše)
Autorice koreografije i voditeljice folklorne skupine: Jagoda Srša i Smiljana Nedeljko
Autor gl. obrade i voditelj tamburaškog sastava: Nikola Kraljić
Veseli vrtičanci su nam vrlo uživljeno i raspoloženo izvodili svoj program. Čak su bili i dobro uvježbani tako da tete sa strane nisu morale intervenirati. Primjeren izbor folklorne građe i scenska postava ( kružnica) ovaj puta su bile pun pogodak. Zadnji plesni broj nije trebalo izvoditi. Osim što je zahtjevan, a i djeca nisu ovladala njime. Trebalo je završiti s dječjom igrom s pjevanjem Oj, Suza suzena. Ujednačiti duljinu košuljica.

3.KUD „Žiškovec“
– mješovita dječja folklorna skupina
-izvorna međimurska kola, plesovi, brojalice i igre
– (Sejala je baba lena, Lepe naše senkoše, Prvo leto služim),
Autorica koreografije i voditeljica folklorne skupine: Katrin Kotur
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Nikola Kraljić
Na početku smo vidjeli ujednačenu izvedbu starije djeca plesa Sejala je baba lena, dok su mlađa djeca na prednjem djelu pozornice improvizirala pokretima osnovnu fakturu plesa. To je bilo primjereno rješenja ali u takvim slučajevima kad je ples prioritetni izričaj na prednji dio scene treba postaviti stariju djecu koja izvode određeni ples u pravilnoj formi. Takav raspored izvođača je uslijedio i u narednom plesu Lepe naše senokoše. Pri čemu stariji izvođači nisu bili u potpunosti ujednačeni. U pjevanoj govorkalici Prvo leti služim postignuta je dobra izvedba u svim segmentima, i atmosfera, i to je bio dobar izbor za završetak koreografije.

4. KUD Mačkovec
– mješovita dječja skupina
– dječje igre s pjevanjem koreografija međimurskih kola i plesova „Srečali smo mravlju“
(Grad se beli, Žena išla na gosti, Regica, Oj, Jelo Jelica, Srečali smo mravlju)
Autorica koreografije: Ivana Topličanec
Voditeljice folklorne skupine: Ivana Topličanec i Lea Kovačić
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Zoran Ratajec
Uvodna pjesma Grad se beli, izvedena je u suviše sporom tempu tako da je atmosfera na pozornici bila podosta turobna. Koreografkinja je na tu pjesmu osmislila korak i figure i to je bilo dobro usklađeno. Naredni plesovi su izvedeni ujednačeno. U plesu Regica mala djeca su bila iza i sa strane u odnosu na starije izvođače i to je bilo ispravno rješenje. Ujednačenost u zibanju gornjeg dijela tijela prilikom izvedbe igre Srečali smo mravlju upućuje da se kvalitetno radi s djecom. Košuljice kod male djece su bile ispravne duljine, a kod starijih djevojčica odnos duljina pregača i suknji je bio dobar ali duljinu suknji treba poravnati.

5.KUD „Šandorovec“
-mješovita dječja skupina
-dječje igre s pjevanjem i međimurska kola i plesovi
(Tri krljičke bele mele, Štrk maslo redi, Ide cug, Došla majka s kolodvora i Zginula je pikuša)
Autorica koreografije i voditeljica folklorne skupine: Jelena Gornik
Autor gl. obrade i voditelj tamburaške skupine: Nikola Kraljić
Uvodna scenska je bila vrlo lijepa. Djeca su bila dobro raspoređena u prostoru čemu je pridonijela i slikovita kostimografija. Mlađe curice su imale vjenčiće na glavama i nosile su točno poravnate košuljice, za primjer. U dječji igri s pjevanjem Ide majka s kolodvora linije su se skladno kretale naprijed natrag što govori da se tu ozbiljno radi. Pri izvedbi dječje igre Ide cug trebalo je umjesto osminskog koraka to izvoditi u četvrtinskom što bi omogućilo djeci brže kretanje po prostoru, poput pravih vlakova. Izvedba narodnog plesa Zginula je pikuša bila je ujednačena i vrlo raspoložena.

Prema viđenoj vrsnoći navodim izbor i poredak pet najuspješnijih izvedbi – skupina:

1.KUD „Donji Vidovec“, Donji Vidovec
2.KUD „Seljačka Sloga“, Donja Dubrava
3.KUD „Fijolica“, Orehovec
4.KUD „Šandorovec“, Šandorovec
5.KUU „Zvon“, Mala Subotica