OPET

 

Neću se ponavljati, ali opet su mi tri nove informacije o Ladu i novom umjetničkom zaiskrile su na mobitelu. Interesna skupina ili ti lobi koji gura novog umjetničkog u javnost to stvarno radi učinkovito. Ne razumijem zbog čega, jer čovjek još ništa nije učinio, a i njegove reference nisu „bajkovite“. Što se mene tiče nek’ tako i nastave jer kad je Lado u javnosti onda to koristi cjelokupnoj folklornoj zajednici i djelatnosti. Koliko će od toga koristi imati Lado i novi umjetnički pokazati će vrijeme. Ima jedna narodna, ali o tom potom.

U kratkom video uratku povodom dana plesa, osim plesnih sličica mogli smo pročitati i neke „poučne“ poruke.
U mnogim krajevima Hrvatske u narodnom govoru glagol plesati bila je nepoznanica.(Kojim?)
Umjesto toga govorilo se idemo igrati. (Površno).

Glagol igrati, koji se odnosi na ples, koristio se u istočnom djelu Hrvatske, Vojvodini i Srbiji. U središnjem djelu Hrvatske govorilo se ideme tancati, a muzikaši su igrali. Na moru se balalo. Ima još lokalnih termina.

Izreka novog umjetničkog.
Ples je zajedništvo. Ples su simboli, emocije, identitet kroz koje se izražavala životna energija.
Ples je igra. (Proizvoljno).
Wikipedija
Igra je aktivnost jedne ili više osoba koja služi za razonodu i zabavu. Bit igre je postići neki cilj pridržavajući se zadanih pravila….
Ples je ritmično pokretanje tijela prema ritmu glazbe (rjeđe bez glazbe), pojedinačno, u parovima ili u skupinama. ….

Slijedom toga nedvosmisleno proizlazi kako su ples i igra dvije različite ljudske psihofizičke aktivnosti. Čudim se dipl. etnologu i povjesničaru da u javnim nastupima iznosi površne i uopćene poruke jer se od njega ipak očekuje barem što se tiče etno sadržaja – stručnost, serioznost i preciznost.

Članica ansambla, Petra Matutinović, prezentirala je svoja nutricionističke spoznaje stečene tijekom koronomanije. Simpatično i primjereno za osobni facebook profil, ali nikako za službeni facebook profil ansambla Lado.

Pogledao sam i prvu video radionicu po nazivom „plešite s Ladom“. Narodni ples Staro sito prezentirala je Irena Matica. Korektna naracija i izvedba ali etnokoreološki sadržaj vezan uz taj ples previše je pojednostavljeno i površno iznesen. Niti originalno, niti tradicijsko, niti suvremeno.

Dakle, kad se prema izjavi novog umjetničkog u tjedniku Nacional „Nitko na svijetu ne može po kvaliteti uspoređivati s Ladom“ onda bi trebalo nastojati tu razinu održati u svim aspektima djelovanja.