Zagreb 10.5.2018.

Stručno izvješće o nastupu dječjeg folklornog ansambla HKUD –a Željezničar u 41.smotre folklornog amaterizma Grada Zagreba,
održanom 6.5.2018. s početkom u 18.00, u dvorani HKUD – a Željezničar

 

Program je izvelo 37 djece izvođača, podijeljenih u dvije starosne skupine i 13 glazbenika, u trajanju 54 minuta. Od toga 50 minuta plesno glazbeni program, 4 minuta glazbeni intermeco. Ansambl je izveo jednu praizvedbenu točku. Program je tekao bez zastoja.

Umjetnička voditeljice dječjih skupina je Katarina Horvatović; voditelj pjevanja Marko Robinić; voditelj orkestra Juraj Lovro Horvatović.

Izbor folklorne građe bio je primjeren mogućnostima i grupnom ukusu izvođača. Svako dijete je imalo prostora za svoju ulogu i izvedbu. Odabrani su tradicijski predlošci koji su po mjeri i ukusu djece šte se vidjelo u njihovoj sigurnoj i raspoloženoj izvedbi.

Starija dječja skupina
Ujednačeno i uigrano izvođenje zadanih plesnih predložaka i kretanje po prostoru scene.

Mlađa dječje skupina bila je izuzetno nadahnuta, raspoložena i u izvedbama vjerodostojna. Voditeljica je uspjela sa svojim pedagoškim metodama očuvati dječje u dječjem, a to je najveće postignuće. Dječji folklor i smiješak. Super.

Uvrštena folklorna građa prikazana je većim dijelom u skladu s krajevnim tradicijama. U dječjim igrama s pjevanjem vidan je bio sadržaj igre, a imitacije, vrlo kreativne u skladu s tekstovima napjeva. U plesnom folkloru više pažnje valja pridodati plesnom stilu u izvedbama folklora Slavonije i plesnim figurama Drmeša iz Hrvatskog zagorja. Moslavački drmeš izveden je točno u figurativnoj i stilskoj fakturi.

Koreografije
Izuzetno uspjele Da znaš čoro , Gizdelin, Lepi moj vrtić te Kolo, kolo biti će pir koja je tek sada uz glazbenu pratnju ostavila puno bolji scenski dojam. Ostale koreografije korektne ali i podosta zahtjevne.

Program je bio pitak, raznolik i vrlo interesantan čemu su pridonijeli uz standardni dio programa „zasebni brojevi“ tipa brojalica, dječjih igara i svirka na dječjim tradicijskim instrumentima. Sa završnom točkom Ekete, pekete nije uspješno stavljena točka na I, publika je još čekala. Na kraju je trebala biti dječja Slavonija ili neki zasebna atraktivna sličica koja bi bila adekvatan sukus ovog nadasve uspjelog nastupa.

Dojam
Uigrano, dotjerano i nadahnuto. Mlađa i starija skupina bile su izuzetno homogene i djelovali su kao jedna velika sretna i složna obitelj, a upravo u takvim uvjetima se stvarala i održavala tradicija, barem onaj ljepši dio.

Kako sam većinu kor eografija stručno prokomentirao na prošlim smotrama ovom prilikom ću se osvrnuti napraizvedbenu točku.

Tri livade nigdi lada nema – pjesme i plesovi Slavonije – PRAIZVEDBA
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Marko Robinić
Koreografija je u plesačkim zahtjevima primjerena izvođačima i oni su to ujednačeno izveli. No plesna izvedba pojedinih koraka odstupala je od stila slavonskog folklora (previše drmešarasto) – drmeš na lijevoj nozi u smjeru kretanja kazaljke na satu?? Prohod četvorke s jedne na drugu stranu je detalj koji je već istrošen u našim drmešarskim varijantama, a i ne spada u prostorna forme slavonskog folklora. Očigledno je da je autorica naglasak stavila vokalni izričaj i sadržaj ili je on zbog izuzetno dobre izvedbe sam po sebi postao dominanta. S korekcijama navedenog to bi mogla biti lijepa i vjerodostojna sličica slavonskog folklora.

Da znaš čoro – dječje igre, pjesme i plesovi Slavonije
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Marko Robinić

Brojalica iz Dugopolja

Mali gizdelin – dječje igre, pjesme i plesovi Splita i Kaštela
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Marko Robinić

Slipi miš – dječja igra s Lošinja

Sjedi ježo – dvije igre I pjesma iz turopolja
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Petar Varga

Kolo, kolo, bit će pir! – dječje igre, pjesme i plesovi s otoka Ugljana
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Marko Robinić

Lepi moj vrtić – dječje igre, pjesme i plesovi Međimurja
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Marko Robinić

Dorica pleše – pjesme i plesovi Zagorja
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Nikola Tuškan

Čez remete – tamburaški intermezzo
Glazbena obrada: Marijan Makar

Ekete pekete – dječje igre, brojalice, pjesme i plesovi Moslavine
Koreografija: Katarina Horvatović
Glazbene obrada: Marko Robinić

Temeljem propisanih kriterija i kvalitete izvedbe utvrđujem da ansambl može i nadalje zadržati status DJEČJI FOLKLORNI ANSAMBL.