Gdje je tu „izvrsnost“?

Lado je svima nama uzor, motivacija i zvijezda vodilja. Lado je sinonim za naš folklor, kvalitetu i ljepotu. Uspjeh Lada je uspjeh svih nas i obrnuto. Lado je za sve naše folklorne zaljubljenike u zemlji i inozemstvo mjerilo kvalitete i nedodirljivi autoritet u scenskoj prezentaciji hrvatske folklorne baštine. I upravo takav status Lado obavezuje na odgovornost kako prema hrvatskom folkloru tako i prema brojnoj folklornoj sljedbi stručnjaka i plesača. Lado prikazuje umjetnički obrađen folklor u skladu s principima zagrebačke škole folklora, a ne „izvorni“. Lado je nacionalni (profesionalni) ansambl na državnim jaslama i smatram, obzirom da redovito plaćam porez, kako imam pravo, a i obavezu napisati ponešto o njegovom javnom umjetničkom djelovanju. Uvodni dio napisao sam kako bih otklonio sumnje u dobronamjernost i objektivnost mojih stavova i gledišta. Ne pišem ZA, niti PROTIV već za LADO.
Nakon prikazanih devet epizoda, završio je serijal Zaplešite s Ladom u organizaciji Lada koji je osmislio novi umjetnički. U javnim nastupima nakon imenovanja stalno je naglašavao“ izvrsnost“ kao priortiet svog rada. Odgledao sam sve epizode i o svakoj, javno, iznio pisanim putem svoje mišljenje. Ideja nije ni po čemu originalna i nova, ali jest prikladna osnovnoj djelatnosti nacionalne kuće. Obzirom na izvođačke, prostorne i ostale resurse moglo se i trebalo to puno bolje osmisliti i realizirati. Svoje završno mišljenje o serijalu sveo bih na četiri riječi NEOZBILJNO, NEPRIMJERENO, NESTRUČNO i NEODGOVORNO.

NEOZBILJNO
U uvodnom tekstu o radionici piše kako će se održavati tijekom svibnja i lipnja. Zašto se stalo na pola puta? Zbog iskaza poštovanja prema pratiteljima serijala trebalo se i navesti razloga zbog čega se isti ukida. Zašto su ispuštena neka vrlo atraktivna i etnokoreološki vrijedna područja u kojima se snažno zrcali nacionalni identitet? Nismo čak vidjeli ni sočan Drmeš, zaštitni znak folklora središnje Hrvatske. Manfrinu, Šotić ili Kontradanse tipične za jadranskog folklora. Od dinarskog folklora prikazan je ples koji i nije tipičan predstavnik plesnog izričaja tog područja. Od glasovitog slavonskog kola i plesova ni koračića. Izostao je i drevni Balun. Od prve epizode folklorna struka je negodovala i iznosila svoje kritike i prijedloga, ali ništa od toga nije usvojeno i tvrdoglavo se nastajalo ustrajati na tom promašenom formatu, sa stručnog i televizičnog gledišta. Toplo se nadam da se tamo našao netko pametan i rekao DOSTA.
NEPRIMJERENO
Iznosimo citat iz uvodne najave serijala ….„Zaplešite s Ladom“ koje je osmislio umjetnički voditelj Krunoslav Šokac, namijenjene su prvenstveno folklorašima početnicima kao i onima koji se još nisu imali prilike susresti s tradicijskim plesovima.
Znači naglasak je stavljen na motiviranje folkloraša početnika na plesanje prikazanih koraka s namjerom valjda da oni to i savladaju. Od osam odabranih plesova niti jedan nije primjeren plesnom početniku i sumnjam da je itko to savladao i zaplesao s Ladom. Pokazivanje narodnih plesova koji se plešu u određenim formacijama (u paru, trojki, četvorki, kolu) od strane jednog plesača/ice u mnogome atrofira doživljajnu plesnu emociju, interakciju i motivaciju. Razvidan je izostanak pedagoškog kriterija u izboru narodnih plesova ali i ukusa glede estetičnosti. Pitanje je da li je primjereno s takvim sadržajima izlaziti u javnost putem elektronskh mreža. Ladu ne treba takva reklama. Svako u Hrvatskoj i dijaspori zna za Lado. Ako je suditi po riječima novog umjetničkog kako je „Lado najbolji ansambl na svijetu“ onda razina ovakvog javnog predstavljanje nije primjereno toj izjavi.
NESTRUČNO
Od osam narodnih plesova (Staro sito, Dučec – Posavina, Mišnjača-Lika, Jabučice,Perino kolo-Baranja, Ajnzerica–Hrv.Zagorje, Krčki tanac, Kuritare-Međimurje), niti jedan nije prezentiran stilski i formacijski točno. A narodni ples Ajnzerica, potpuno pogrešno. Narodni ples je određen korakom, pokretom, držanjem, stilom, plesnim hvatom, formacijom, ritmom i tempom. O svega navedenog mogli smo vidjeti pojednostavljene (pogrešne) korake u izvedbi pojedinca(ke). Ako je najavljeno krajevno porijeklo narodnog plesa onda njegova prezentacija mora bit usklađena s tim izvorom. Da se serijal nazvao primjerice Upoznajmo plesne korake iz koreografija Lada i svaki put se predstavila koreografija i njezin autor tada bi sve bilo jasno. Jedno je narodno, a sasvim drugo je umjetničko. Narodno treba biti u edukaciji i prezentaciji, a umjetničko na sceni. Naratori su jednom prilikom kazali prikazujemo ples iz Ladove koreografije. Pogrešno. Ne postoji Ladova koreografija već autorska (ime i prezime autora i naziv koreografije). Sve što sam naveo spada u FOLKLORNU STRUKU, (pedagogija, sociologija, etnokoreologoija, umjetnost i ljudskost), a nositelj je Hrvatsko društvo folklornih koregrafa i voditelja koje je do sada održalo 18 stručnih skupova i izadalo dvadesetak i više biltena. ČITAJTE I UČITE. Obzirom da se radi o profesionalnom Ansamblu narodnih plesova….za pretpostaviti je da bi ga trebala voditi stručna osoba koja zna i shvaća temeljne zasade vezane uz narodni ples. No ovo što smo vidjeli ukazuje na nestručnosti i površnosti te svojevrsnu (ne)svjesnu derogaciju hrvatske tradicijske plesne baštine. ČITAJTE I UČITE.
NEODGOVORNO
Neodgovorno je voziti Ferrari, u prvoj brzini, po kaldrmi.
ZAKLJUČNO
Priveo bi kraju pisanje o Izvrsnosti koju je novi umjetnički, kroz brojne medije, navodio kao jedan od prioriteta svog umjetničkog rada. Koliko je u tome uspio prosudite sami.
Već sam navodio značaj Lada u Hrvata, u zemlji i inozemstvu. Lado su gradile na stotine plesnih umjetnika i brojni koreografi i glazbenici. Lado je u našim uvjetima vrh, top i zahtjeva takvo stručno vodstvo. Lado nije igračka i mjesto za učenje i eksperimentiranje. Načinom prikazivanja naših narodnih plesova u serijalu Zaplešite s Ladom, u pojedinim slučajevima, nanesena je šteta nosiocima krajevne folklorne baštine i tradiciji općenito. U reproduktivnom folkloru stvorene su dvojbe što jest, a što nije narodno. Tko će uvjeriti tamo u dijaspori folkloraše kako je Lado pokazao netočan narodni ples i sl? Da sve to i nije tako bezazleno potvrđuje i mirni prosvjed održan u Zaboku pod nazivom „Istina o zagorskom folkloru“. Na kraju moram pohvaliti folklornu struku koja je pokazala kako postoji, prati i djeluje.
Šteta je napravljena, a povlaćenjem serijala Zaplešite s Ladom iz javnog prostora, mogla bi biti znatno umanjena.
NADAMO SE.