Zagreb, 5. 06.2019

Stručno izvješće o nastupu DFA FA-a Sesvetska Sela na 42. smotri folklornih amatera Grada Zagreba, održanom 1.06.2019. s početkom u 18.00, u dvorani KUD-a Preporod, u Dugom Selu

Program je izvelo 45 djece – izvođača ( 39 djevojčica i 6 dječaka) te 11 glazbenika. Izvedeno je 9 koreografija, jedan glazbeni intermezzo i završna zajednička pjesma. Program je trajao 60 minuta. Na početku su dvije djevojčice u narodnim nošnjama pozdravile gledatelje. Simpatično i dobro došlo. Gledalište je polovinom bilo ispunjeno. Na programu nije bilo praizvedbene koreografije. Stručna komisija je imala sve uvjete za nesmetano praćenje koncerta. Čak je i voda bila rashlađena na osvježavajuću temperaturu. Program je tekao bez zastoja, u jednom trenutku je ipak scena bila prazna ali to se vjerojatno dogodilo zbog nemogućnosti mimoilaženja izvođača u prostoru za prolaz iza scene. U izvođačkom smislu učinjen je značajni napredak u odnosu na protekle dvije godine. Na programu nije bilo praizvedbene koreografije tako da ću se osvrnuti na plesno postignuće prema dobi izvođača.

Mlađa skupina
Raspoložena, uigrana s točnim kretanjem po prostoru scene. Na lijep su način prezentirali pristup „svako svojom nogom“ i to je izvrsno funkcioniralo u koreografskim zadaćama. Pokazali su u pojedinim trenucima i visoku koncentraciju i sklad, primjerice u ujednačenom pljeskanju u dječjoj igroi Diri, diri …..Ples Repa nije trebalo izvoditi u folkloru Posavine i to je jedini detalj koji bi trebalo ispustiti. Uspješan nastup mlađe djece, koji možemo zahvaliti primjerenom izboru građe i kvalitetnom pedagoškom radu voditeljice koja je uspjela sačuvati dječje u dječjem. Čestitam.

Srednja skupina
Obzirom da u programu nije bilo navedeno koja skupina izvodi određenu koreografiju, mislim da je ova skupina izvela 4 koreografije i bila najaktivnija u ovom programu. Bez obzira na zahtjevan zadatak bili su ujednačeni i uigrani. U pojedinim igrama nestajalo je dječje atmosfere no to je i za očekivati za tu dob. Uvijek žele biti stariji nego što jesu. Koreografkinje bi trebale u pojedinim igrama prikazati točan sadržaj, pokrete ili kretnje u prostoru, a onda eventualnu nadgradnju (Konac, Imala sam puža muža…).Vrlo živahno je izvedena dječja igra s pjevanje Škanjec. Skupina bi zasigurno održala još efektniji scenski nastup s većim brojem izvođača.

Starija skupina
Nemam većih primjedbi što se tiče izvođenja narodnih plesova. Ujednačeni, uigrani, točnog kretanja po prostoru scene i zadanim pozicijama. Za pojedine koreografije, točnije figure pojedinog plesova, pisao sam da ih treba uskladiti s izvornim predloškom, i kako to nije usvojeno nema potrebe ponavljati. Narodni plesovi Bilogore su izvrsno izvedeni. Nedostajalo je malo snažnijeg tempa u plesu Tarbanu. U izvedbi Ražanačkog kola koraci su bili ujednačeni ali to treba još stilski dotjerati. Izvedba podravskog folklora također je ostavila lijep ustisak.
Na kraju, svi izvođači su složno i veselo otpjevavali pjesmicu Regiment po cesti gre, no što se tiče teksta treba se ipak prikloniti arhaičnijem i primjerenijem za folklorni koncert.

Temeljem duljine trajanja programa i kvalitete izvedbe ansambl može i nadalje zadržati status DJEČJI FOLKLORNI ANSAMBL

PROGRAM

„Bilarice bilo beru“
(pjesme i plesovi Bilogore)
Koreografija: Andrea Kager

„Kolo, kolo bit će pir“
(dječje igre, pjesme i plesovi otoka Ugljana)
Koreografija: Irena Rimac
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

„Pasel sem, pasel“
(dječje igre, pjesme i plesovi Hrv. zagorja)
Koreografija: Morana Podnar, Martina Rašić
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

Ražanačko kolo
Koreografija: Branko Šegović

„Tko je moje guske krao“
(dječje igre, pjesme i plesovi Posavine)
Koreografija: Irena Rimac
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

„Hajd’ pogodi tko je to“
(dječje igre, pjesme i plesovi Posavine)
Koreografija: Irena Rimac
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

Tamburaški intremezzo
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

„Tri guske bijele“
(dječje igre, pjesme i plesovi Podravine)
Koreografija: Martina Rašić
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

„Procvale su ruže mjesečarke“
(pjesme i plesovi Podravine)
Koreografija: Andrea Kager
Glazbena obrada: Mario Pleše

„Srečali smo ježa“
(dječje igre, pjesme i plesovi Međimurja)
Koreografija: Morana Podnar
Glazbena obrada: Vedran Kolarić

Regiment po cesti gre
Obrada: Tomislav Habulin

Voditelji:
Andrea Kager, Irena Rimac, Martina Rašić, Vedran Kolarić, Tomislav Habulin