Bakin topli pogled, nježne riječi i blagostiv osmijeh urezuju se u sjećanja i pravi je sretnik onaj koji je to uživao. U hrvatskom folkloru ima jedna osoba koja me neodoljivo podsjeća na moje bake i kad god je sretnem osjetim toplinu oko srca i strujanje pozitivnih vibracija. To je gđa Alenka Juretić, voditeljica, koreografkinja, folkloristica iz Grobnika točnije mjesta Dražice i obećao sam sebi da kad-tad moram opisati moje emocije koje me zadese kad je sretnem, a isto tako i njezin folkloristički put, ispunjen velikim djelima i nevjerojatnom skromnošću.

Rođena je 18.02.1942. godine u Ratuljama, a učiteljsku školu i pedagoški akademiju završila je u Rijeci. Kao veliki zaljubljenik u tradiciju, pjesmu i ples osnovala je 1977. godine KUD Zvir (riječ „zvir“ označava – izvor) i neprekidno ga vodila do današnjih dana. Ove godine je proslavila svojih prvih 40 godina voditeljskog rada. Ono što je bitno i podosta nevjerojatno da jedna osoba sa „bakinim osmijehom“ i milozvučnim glasom uspijeva okupiti i animirati toliko mladih ljudi iz mjesta, od njih učinit izvrsne plesače i pjevače, ostvarivati izvrsne javne nastupe, a bez podignutog tona ili oštrog glasa. To je priznati ćemo čudo jer svi znamo koliko voditelji energije i glasa troše da bi motivirali plesače – izvođače i održali željenu vrsnoću. To je neka Alenkina pedagogija koju bi trebala podijeliti i s drugima jer mi se čini primjerenom i učinkovitom. Odrasli i dječji ansambl, plesni parovi, vokalni sastav, sve te skupine sam gledao i mogu kazati – izvrsno. Još nešto. Bez obzira što je se opredijelila za njegovanje tradicijskih vrednota začuđuje činjenica da je gđa Alenka Juretić jedna od prvih shvatila i prihvatila neke modernije folklorne izričaje i forme. Čim je saznala za moju manifestaciju Drmeš-da odmah je prepoznala „bit“ i deset godina uzastopce pripremala svoje plesne parove koji su osvajali podosta nagrada . Čak je u dva navrata organizirala takmičenje plesnih parova u Dražicama. Oduševljena je s izričajem Ethnotina i godinama me poziva da dođem na njen festival i da pokušam i od folklora grobinštine učiniti modernu točku. Dakle što kazati, nevjerojatan motiviranost, angažiranost i prosvijetljenost u svezi primjene folklora na sceni. Takva napredne misli bi ipak očekivali od mlađih kolega iz urbanih sredina, a ne od gospođe iz Dražica.

Usporedo s voditeljskim radom bavila se istraživanjem tradicijskih vrednota svoga kraja i kao produkt toga nastala je izuzetno vrijedna i korisna knjiga „Grobnički luštrini“ u kojoj su opisani narodni plesovi, pjesme, narodne nošnje, dječje igre i ostali običaji. Brojni etnokoreolozi i etnomuzikolozi su upravo zahvaljujući njezinom radu pisali stručne radove i disertacije. Koreografi su koristeći njezine plesne figure i korake stvarali koreografije za ansamble u zemlji i inozemstvu. Ples potresuljka iz Grobinštine postala je zaštitni znak primorsko goranske županije.

No, između ostalog gđa Juretić pokazala se i kao izvrsni organizator. Vodila je KUD Zvir po Hrvatskoj i Svijetu (od Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovačke, Nizozemske, Francuske, Grčke, Makedonije te Meksika). Zatim je organizator Međunarodnog susreta folklornih skupina „ZATANCAJMO PO DOMAĆI“, modne revije tradicijskog oblačila pod nazivom „Z noninega škabelina“, i manifestacije dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Grobnički tići kantaju“.

Gđa Alenka Juretić, uspjela je svoje mjesto i kraj, izdignuti i popularizirati, više nego svi ostali sadržaji i aktivnosti zajedno. Spasila je tradicijske vrednote koje su već u njezino vrijeme iščezle iz svakodnevice. Isto tako vrlo važno je kazati da je kroz folklor odgojila divne mlade ljude, a poneki od njih već su postali i voditelji te nastavljaju njeno veliko djelo. Zaključno, mjesto Dražice ima 2000 stanovnika i rijetko ćete, ma i slučajno nabasati na to mjesto. U takvom okružju je naša Alenka stvarala i stvorila, u društvenom i folklorističkom smislu, djelo od nacionalne važnosti. To bi svakako netko od odgovornih trebao prepoznati ali ako već ne shvaćaju veličinu Alenkinog djela onda bi barem trebali adekvatno podupirati njezin rad i stvaralaštvo. I da, vrlo interesantno, sve je to uspjela napraviti u svoje slobodno vrijeme, nakon redovitog posla.