Ansambl Zabok – 60 godina

Šezdeset godina kontinuirano djelovati u reproduktivnom folklornom amaterizmu je velik i značajan društveni i folkloristički uspjeh. Još i veći ako niste iz Zagreba. Upravo to je ostvario Ansambl Zabok i na dostojan način, 20.10.2018. u sportskoj dvorani pred prepunim gledalištem oko 1000 gledatelja obilježio svoj jubilarni rođendan. Uspjeli su od hladne sportske dvorane, s prigodnom scenografijom, video zidom, rasvjetom, plesnim podom i razglasnim uređajem napraviti ugodni kazališni ugođaj i kad tome pridodamo veliko i snažno uznesenje svih izvođača gledali smo jedan pravi folklorni spektakl koji u svemu nadilazi regionalne okvire. Na programu su bile uvrštene vrsne koreografije (Z.Turković, S. Jurina, A. Ivančana, M. Maričića, moje malenkost) s različitim razinama i načinima scenske obrade (klasičan folklor, estetizirani folklor, moderni prikazi, plesni parovi i muzejski folklor).

Plesni ansambl je bio uigran, ujednačen i nadahnut. Osjetila se emotivni naboj i želja da se pred brojnom publikom pokaže u najboljem svjetlu – što je Ansambl Zabok. I u tome su uspjeli. Između ostalog veliki je uspjeh opće organizirati i realizirati jedan takav koncert, s brojnim izvođačima, uzvanicima, publikom i to na „novoj“ sceni, To mogu samo ozbiljna organizirana i odgovorna Društva. Čestitam.

Između plesnih izvedbi putem video zida prikazana je cjelovita povijest društva od njegovih početaka pa do današnjih dana. Navedeni su uspjesi, a posebno pozornost je pridana važnim i osobama koji su utkali svoje vrijeme, znanje. i entuzijazam u egzistenciju Društva.(Zvonimir Turković – osnivač Društva, Ivan Tršinski – 60 godina tamburaš u društvu, Branko Mikac 57 godina tamburaš u društvu, Krešimie Završki – 50 godina tamburaš i 35 godina predsjednik, Zdravko Završki, Petra Vukić, Blaženka Halambek, Senka Jurina).

Moram kazati par riječi i o nastupu veteranske skupine jer to mi je u posljednje vrijeme vrlo interesantna praksa koja se po mom mišljenju bar u Zagrebu ne razvija u pravom smjeru. Istinski zanos, uživljenost i dobro raspoloženje, to su kvalitete koje sam osjetio u izvedbi veterana. Svoju izvedbe natapali su vlastitim emocijama bez lažnih i namještenih izvođačkih „faca“ i bolesnih nastojanja da dokazao kako su još uvijek mladi i moćni. Oni su uživali, i u svojim godinama, i u scenskom materijalu koji vrlo umješno za scenu priredila Senka Jurina. Između ostalog
kad sam vidio kako muškarci uživljeno s pravim kosama (14 komada) imitiraju košenje raslinja i potom im ih složno, smireno, redom stavljaju na drveni nosač za kose sa strane bilo mi je jasno da ja uspostavljena jedna specifična simbioza razdraganosti, iskustva, ozbiljnosti i ponosa. To je po meni jedna od ispravnih modela kako bi veteranska skupina trebala djelovati i javno nastupati.

Plesni par Lucija Mlakar i Dario Tomek su po ne znam koji puta pokazali da su jedan od najboljih plesnih parova u Hrvatskoj i prava je šteta što ta praksa nije još bolje suživjela i da svoje plesna postignuća pokažu i na drugim scenskim događajima. I drugi plesni par koji smo vidjeli Ivona Krajačić i Tomislav Roginić, ima perspektivu. Vrlo su zanimljivi, među njima se osjeća dobra kemija i još uz određeno plesno iskustvo mogu se približiti Luciji i Dariju.

Uzdizanje Ansambla Zabok pratim u posljednjih 15 godina i mogu slobodno kazati da u tako relativno kratkom vremenu ostvarili brojne uspjehe kako na izvođačkom tako i na sociološkom planu. Osvajali su prva mjesta na Festivalima folklorne koreografije i na manifestaciji Drmeš-da, realizirali projekte Hrvatsko salonsko kolo i maturanti te Cungeraj – manifestaciju u suradnji s osnovnom školom. Mnogi puta su bili izabrani kao najbolji ansambl Krapinsko – Zagorske županije i poslani na razne festivale i nastupe. U posljednje vrijeme promoviraju vrlo uspješno i veteranki folklor. Za iskaznu scensku kvalitetu od strane Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja dobili su Certifikat vrsnoće – odrasli i veteranski ansambl. Ostvarili su nevjerojatan napredak i instalirali se u vodeće društvo Županije i među najuspješnije ansamble u Hrvatskoj.

Za takav uspjeh najviše je zaslužna gđa Senka Jurina koja je uspjela: motivirati i okupiti izvrstan izvođački sastav, realizirati različite programske koncepcije, proniknuti u opravdanost prihvaćanja određenih modernih koncepcija i uklopiti ih u Ansambl, svojim koreografijama znatno obogatiti scensku primjenu zagorskog folklora, podići Ansambl iz regionalnog u nacionalni i ost. Ovom prilikom gđi Senki Jurina uručeno je priznanje za 35 godina umjetničkog rada od strane Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja.

Krešo Završki je predsjednik Društva koji 35 godina i sama ta činjenica govori da se radi o izuzetno vrijednom poštenom i sposobnom čovjeku. Toliko dugo trajati na predsjedničkoj funkciji i to u folkloru i još u Hrv. Zagorju (gdje je biti predsjednik velika stvar) zaslužuje poklon do poda. Inače zagorci ne bi bili zagorci da nemaju svoju filozofiju o svom predsjedniku. Vele da je spor i da ga nikad nema, tak da ga nisu ni mogli smijeniti sve ove godine.

Ostvario sam izuzetno uspješnu suradnju sa Završki Zdravkom (glazbenikom, glazbenim aranžerom i voditeljem) koji je strpljivo podnosio moja stvaralačke nedoumice, varijacije i promjene te je sve to bez riječi protivljenja pratio i na kraju stvarao izvrsne glazbene aranžmane. Uvijek je bio za suradnju pa makar i neki puta je unaprijed znao da je neka moja ideja suđena „prohujati s vihorom“. Stručan, vrijedan, točan, odgovoran i skroman. Vrlo rijetke osobine u svijetu stvaralaštava.

S tamburašima nisam imao previše kontakata ali prva violina Petra Vukić posebno mi je draga glazbenica. Izvrsna i odgovorna, poštuje note i ima poseban senzibilitet i naklonost prema narodnoj glazbi. Uz to je još izvrsna plesačica i voditeljica pjevanja u Ansamblu. Uvijek su violinisti /ce bile moji najvrjedniji i najdraži suradnici. Petra mi je puno pomogla oko studijske glazbe, a i na javnim nastupima s Ethnotinama.

Kako sam proteklih godina često surađivao s plesnim ansamblom možda će biti interesantno kakav osobna iskustva nosim iz tih suradnji. Dobro odgojena i pristojna djeca s kojom mi je je bio užitak raditi. Sve što sam zamislio oni su ostvarili bez imalo sumnji i rezerve. U nekim slučajevima su me svojim angažmanom čak i inspirirali na stvaranje nekih novih detalja. Njihov iskreni mladalački zanos prema folkloru, društvu, stvaralaštvu snažno i bez rezerve isijava i oplemenjuje cijelo društvo. Oni su naprosto dobra djeca.

I na kraju. Još jednom Sretan 60. rođendan Ansambl Zabok.