Zagreb, 17.04.2019.

Stručno izvješće o nastupu dječjih folklornih skupina na 1. smotri dječjih folklornih skupina Ličko Senjske županije održane
12. 04.2019. s početkom u 19.00, u dvorani pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević, u Gospiću

 

Godinama kao član stručnih komisija za procjenu folklornog stvaralaštva pratim Smotre diljem Hrvatske i nikako me put nije naveo u Liku. Pomislih kako me ličani nešto „ne vole te zaobilaze“ ali pokazalo se da tome nije tako jer do sada i nije bilo smotre dječjih folklornih skupina na županijskoj razini. Ove godine su se po prvi puta stvorili uvjeti za organizaciju takve manifestacije i gđa Dragica Rogić me pozvala u stručnu komisiju na 1.smotri dječjih folklornih skupina Ličko Senjske županije. Dakako s velikom znatiželjom krenuo sam na put jer smatram to velikim postignućem i napretkom ličana u očuvanju i promociji tradicijskih vrednota vlastitog kraja.

Dvorana pučkog otvorenog učilišta bila je ispunjena i publika je gromoglasnim pljeskom nagradila sve izvođače. Scena je bila prigodno ukrašena s ličkim nošnjama i različitom ornamentikom. Svaka skupina je detaljno predstavljena i razvidno je da su dječje folklorne skupine i do sada marljivo i uspješno djelovale. Zajedničko slikanje svih izvođača prije početka programa bila je izvrsna ideja organizatora jer smo mogli na jednom mjestu vidjeti različite primjerke izvornog dječjeg i odraslog narodnog ruha Like.

Već tada sam primijetio veliku urednost djece, frizure kod djevojčica bile su primjereno priređene, razdjeljak – spletene jedna ili dvije pletenica, obuća originalna – opanci, nazuvci, crne šlape u manjem broju, originalne košuljice od grubog domaćeg platna (za muzej). Utisak o kvaliteti kostimografije se nastupom skupina samo pojačao jer je bilo razvidno da se u tom pogledu vrlo promišljeno i kvalitetno radi.

Kako je ovo prva smotra možda bi bilo vrijedno navesti neka iskustva u prezentaciji folklora s dječjim uzrastima. Dječji folklor je primjeren djeci do 10 godina starosti dok se starijim uzrastom već mogu uvježbavati narodni plesovi i pjesme odraslih. Naravno svaka skupina ima svoje plesne i vokalne potencijale i izbor folklorne građe treba primjeriti njihovim prosječnim mogućnostima. Ako se u jednoj točki nalaze djeca mlađeg i starijeg uzrasta, kombinirana skupina, onda mlađima dječji folklor, a starijima folklor odraslih. Prilikom izvedbe narodnih plesova djeca bi trebala njima figurativno i stilski ovladati jer nema dječjeg narodnog plesa. Mijenjati i prilagođavati narodni ples nije poželjno jer se ipak radi o nacionalnim vrednotama koje trebamo očuvati i neoštećene predati nadolazećim generacijama. Klasične poklone na kraju izvedbe treba izbjegavati jer teško da će to djeca izvesti ujednačeno, a trebala bi, mahnuti rukama publici i istrčati s pozornice svakako je primjerenije.

Gledajući program primijetio sam da se nastoji ispravno pedagoški raditi s djecom odnosno koristiti primjerenu folklornu građu, ali obzirom da je to smotra ipak reproduktivnog folklornog stvaralaštva, a ne izvornog, trebalo bi više pozornosti posvetiti koreografskoj obradi folklorne građe, a to znači očuvati autentičnost i istovremeno razvijati sceničnost te nastojati održati te dvije vrijednosti u ravnoteži.

Poznato je da su određeni slavonski plesovi, pa i plesovi iz nekih drugih krajeva preselili se u Liku primjerice Ajd na lijevo, drmeš, Hopa cupa skoči i to nije pogreška primijeniti kao lički folklor, ali isti trebaju poprimiti lička obilježja u koraku stilu, napjevu i ost.

Program je izvelo: 71 djevojčica, 20 dječaka,4 svirača na dangubici, 1 svirač na mihu i 6 tamburaša, ukupno 102 djece izvođača.

Predlažem da su napravi jedno organizirano bilježenje dječjeg folklora u Lici jer to je jedni način da dođemo do primjerenog materijala za dječje skupine, a i spasimo taj dio tradicijskog stvaralaštva od nestanka i zaborava. To bi trebala biti prioritetna zadaća svih koreografa, voditelja i udruga.

 

1.HKUD „ŠIROKA KULA“

PROGRAM:
1. Pjesma: Pitaju me čije li sam dijete
2. Biračko kolo- Igra kolo na dvadeset i dva
3. Aj na livo
4. Mi smo djeca vesela
GLAZBENA PRATNJA : dangubica
VODITELJICA: Silvija Nikšić
Uvodna pjesma je lijepo i točno otpjevana. Osjetila se lička boja tona. U izvedbi narodnog plesa Ajd na livo nismo vidjeli u plesu stilske značajke Like već Slavonije. Isto tako trebalo je bolje ujednačiti i uigrati drugi dio plesa. U dječjoj igri s pjevanjem Mi smo djeca vesela imitacije s pljeskom rukama i kvrcanjem prstima nisu bile publici vidne i trebalo je prikazati atraktivnije pokrete, geste ili korake kao bi se na scenu donijela dinamika i vizualnost. Kostimografija je dobro postavljena. Djeca su bila raznoliko obučena i imala torbice raznolikih boja što je ostvarilo zanimljiv kolorit i likovnost izvedbe. Vidio sam jednu frizuru spletenu u stilu riblje kosti što nije tradicijsko češljanje onodobnog vremena. Program je izvelo: 8 djevojčica i 2 dječaka.

 

2.HKUD „PERUŠIĆ“

PROGRAM :
ADAME GDJE SI?
BIRI BIRI GUSKE MOJE
PAUN IGRE MALENIH PASTIRA
HAJD NA LIVO
VODITELJICA DJEČJE SKUPINE: JOSIPA MILKOVIĆ

Uvodne dječje igre Abrame gdje si….., i Biri biri guske moje….., izvedene su nadahnuto i razigrano baš kako treba prezentirati dječji folklor na sceni. U dječjoj igri s pjevanjem Paun pase vidjeli smo grupne i pomalo „gužvaste“ imitacije. Trebali smo vidjeti izvorni oblik igre, a to je da se „paun“ nalazi u sredini, a ostala djeca naprave kolo oko njega. Djeca u kolu pjevaju, a Paun u sredini radi adekvatne imitacije. Potom smo vidjeli malo sportskih igara gdje su se dječaci prevlačili preko leđa i to je bilo dosta životno i atraktivno. Zatim smo gledali narodni ples Hajd’ na livo, i u ovoj izvedbi smo vidjeli stilske karakteristike ličkog plesnog folklora. Djeca su bila lijepo obučena, a djevojčice su imale uredne frizure. Program je izveden bez glazbene pratnje što je u ovom kontekstu i bila dobra odluka. Program je izvelo: 11 djevojčica i 6 dječaka.

 

3.FOLKLORNA SKUPINA O.Š. DR. JURE TURIĆ GOSPIĆ „DEGENIJA“

PROGRAM:
1.PJESMA GON GOVEDA MARO
2.KOLO MIŠNJAČA
3.ŠETANO KOLO
4.KOLO ĐIKAC
GLAZBENA PRATNJA: DANGUBICA
VODITELJICA: ANTONIJA ROSANDIĆ učiteljica i članica Fa. Dr. A.Starčević Gospić

Dakle, ovo je bila jedna nevjerojatno uspješna i vjerodostojna prezentacija ličkog folklora i to u svim segmentima jedne izvedbe. Pjesma Gon’ goveda Maro izvedena je u milozvučnom dvoglasju, jedna dječak je pjevao prvi glas, a sve djevojčice drugi. To je veoma autentično zvučalo. Zatim su nam djevojčice izvele nekoliko figura plesa Mišnjača i to izuzetno ujednačeno i stilski ispravno. Vidjeli smo i neke vrlo zanimljive plesne figure. Zatim smo opet slušali prekrasno dvoglasje u pjesmi Kolovođo….. i na kraju gledali ujednačenu izvedbu ličkog kola. Stilski dobro pogođeno no bili bi još bolje da su se izvođači malo intenzivnije kretali po obodu kružnice. No u prikazanoj vrsnoći to je zanemarivo. Svirač na dangubici je već sada narodni umjetnik jer takvu vrsnu svirku, gdje svirač svira melodiju i pratnju istovremenu, još nisam čuo. Treba mu omogućiti kvalitetan svirački napredak i to ne bi trebala biti briga samo osnovne škole već šire društvene zajednice. Isto tako mladi kolovođa pokazao je sve kvalitete za budućeg reprezentativnog kolovođa, a znamo što je kolovođa značio u stara vremena. Treba ga svakako zadržati u svijetu ličkog folklora. Djeca su bila besprijekorno obučena. Sve pohvale za viđeno i naravno pohvale zaslužuje i voditeljica koje je okupila i uvježbala ovu djecu.
Program je izvelo: 8 djevojčica, 2 dječaka i 1 svirač na dangubici.

 

4.FD OTOČAC GPOU OTOČAC
GLAZBENA PRATNJA: DANGUBICA
VODITELJICA: VERA DASOVIĆ
Djeca su nam na početku prikazala nekoliko dječjih prigodnih igrica vezanih uz božićne blagdane. Obzirom da nismo mogli vidjeti što to točno djeca rade možda je trebalo sceničnije to prikazati. Zatim smo slušali prekrasnu božićnu pjesmicu koju su mala djeca izvodila koračajući na unutarnjem krugu dok su veća djeca to izvela na većem kolu, i u četverodijelnom koraku. Potom su se svi svrstali u kolnu i pjevali prigodnu pjesmicu Fijole… te završili točku s poklonom. Djeca su držala točnu melodijsku liniju što je veliki uspjeh s obzirom na veliki broj malih pjevača. Možda je to s poklonom trebalo spretnije – brže izvesti ali obzirom na broj djece dobro je ispalo. Djeca su bila obučena u skladu s ličkom tradicijom no ipak je trebalo malo raznovrsnije obući djevojčice jer ovako u bjelini s crvenim pojasevima djelovalo je podosta uniformirano, a to svakako treba izbjeći na sceni ako je moguće. Isto tako više se posveti sceničnosti scenskog prikaza. Program je izvelo: 30 djevojčica, 6 dječaka i 2 svirača na dangubici. To je bila najbrojnija skupina na smotri. Čestitam.

 

5. FA „DR A.STARČEVIĆ“ GOSPIĆ

1. DJEČJA IGRA PČELICE –zapis iz knjige dr. Ivana Ivančana
2. KOLO –KRUŠKA JABUKA ŠLJIVA
3. BIMBER KOLO
4. KOLO NALIVO PA BIŽ
GLAZBENA PRATNJA: TAMBURE
VODITELJICA: Dragica Rogić
VODITELJ TAMBURAŠA : Slaven Stilinović
Uvodnu dječju igru pčelice djeca su izvela razigrano i uživljeno. U takvim prilikama kada djeca glasom rukovode igru onda ih treba postavljati okrenute prema publici kako bismo mogli pratiti igru i shvatiti što je autor htio kazati. Jedna djevojčica je bila okrenuta leđima prema publici i nismo čuli njezin monolog što svakako treba za drugu priliku ispraviti. U plesu Kruška jabuka šljiva korak je bio ujednačen ali trebalo je bolje ujednačiti okrete oko svoje osi. U Bimber kolu, razišli su se svirači, plesači i međusobno plesači u tempu tako da je to bila prava kakofonija na sceni. Možda je to trebalo izvesti bez tamburaša jer očito je da još nisu bili spremni za javni nastup. U završnom kolu trebalo je bolje ujednačiti skočne korake. Djeca su bila uredno obučena, a tri para tenisica kod tamburaša je neprihvatljivo i nadam se da se to neće ponoviti. Treba bolje plesno ujednačiti plesače/ice.
Program je izvelo: 9 djevojčica, 1 dječak, 6 tamburaša i 1 svirač na mihu

 

6.KUD „DANGUBICE“ KUTEREVO

PROGRAM:
1.DIČJE IGRE I PLESOVI SELA KUTEREVA I LIKE
GLAZBENA PRATNJA: DANGUBICA
VODITELJ TAMBURAŠA: Marko Burić
VODITELJICA DJEČJE SKUPINE: Paulina Burić

Na početku su nam tri momka započela igru Vujaljke i već nakon prve imitacije se izvalili na pod i to je to. Trebalo je prikazati još imitacija koje su i zapisane te time se više nametnuti publici. Ovako je to ostalo nedorečeno i scenski nejasno. Potom smo vidjeli nekoliko dječjih igra s pjevanjem i kolo što je bilo korektno izvedeno ali trebalo bi više pažnje posvetiti točnosti u pjevanju. Dječja igra s pjevanjem Išla majka s kolodvora je ipak predugo trajala. Trojica dječaka su za cijelo vrijeme izvedbe na prednjoj lijevoj strani gledajući iz publike igrala „zuje“. Potpuno nepotrebno. Trebalo ih je postaviti iza djece i potaknuti da s više strasti izvode tu igru. Djeca su bila prekrasno obučena, oduševile su me košuljice od domaćeg platna.
Program je izvelo: 5 djevojčica, 3 dječaka i 1 svirač na dangubici.
Najuspješniji nastup ostvarila je folklorna skupina OŠ dr. Jure Turić, GOSPIĆ „DEGENIJA“ i predlažem je za nastupe i na drugim smotrama folklora kao reprezentativnog predstavnika ličkog folklora.