Završna večer jubilarne 40. smotre folklornih amatera Grada Zagreba održala se 22.10.2017. godine u velikoj dvorani KD V. Lisinski s početkom u 19.00. Gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Sudjelovalo je 7 dječjih i sedam odraslih skupina – ansambala. Uvodni – svečani dio programa je izvrsno sadržajno i vremenski koncipiran. Uvodnu riječ je održao predsjednik ZAFAZ-a gosp. Topolovec da bi potom prisutne pozdravio gradonačelnik Milan Bandić i uručio priznanja zaslužnima i najuspješnijima.

Priznanja za dugogodfišnje amatersko djelovanje uručena su:
Dušku Janjatoviću, Goranu Kneževiću, Andriji Ivančanu, Branimiru Milasu i Mariu Pleše.

Nagrade za najuspješnije praizvedbe:
Iva Cvetko – dječji folklor
Josip Živković – folklor odraslih

Najuspješniji tamburaški sastavi:
1. mjesto: FA SKUD-a Ivan Goran Kovačić
2. mjesto: HKPD Bosiljak, Čučerje
3.mjesto: KUD Kašina

Nakon svečanog dijela uslijedio folklorni program koji je u prvom dijelu trajao 50 minuta u drugom dijelu 52 minute. Optimalna duljina trajanja. Izmjena izvođača ovom prilikom je savršeno izvedena, ponajprije zbog organiziranog kružnog protoka pratećih glazbenika. Svi sudionici su bili maksimalno pripremljeni i nadahnuto izvodili svoje programe. Možemo biti ponosni na to postignuće – jer danas nastup na završnoj večeri se ne odrađuje već se s ponosom sudjeluje.

Više nema mjesta rezerviranom stavu prema sudjelovanju djece s odraslima u istoj večeri jer izvedbe djeca su ove godine bile čak i dojmljivije. Valja ukazati i na sve veću brojnost tamburaških sastava i orkestara. Očita spremnost ZAFAZ-a glede omogućavanja educiranja folklornih voditelja i organiziranja natjecanja tamburaških sastava daje odlične rezultate. Mnoge začudilo kako to, da po prvi puta u 40 godina, na završnoj Smotri nisu bili ZFA dr. Ivana Ivančana i FA SKUD Ivan Goran Kovačić. Uvaženi kolega Andrija Ivančan i ja kao selektori odlučili smo se pridržavati postavljenih kriterija i samo praizvedbena djela uvrstiti u završnu večer.

Folklorni amaterizam u Gradu Zagrebu definitivno se pokazala kao čvrsta i snažna sociološka tvroba. Započeta odmah nakon drugog svjetskog rada u kontinuitetu se održala do današnjih dana. Od 1977. godine započele su se održavati Smotre zagrebačkih folklornih amatera i u kontinuitetu se održale do današnjih dana. O početka, pa tamo do 1994. godine, održavala se pod okriljem „Zajednice“ i imala je kultni status među folklornim amaterima. Snažne emocije amatera su bile vezane uz nastup na smotri. Za Smotru se živjelo. Nakon smotre se tugovalo ili radovalo. To je bilo pitanje samopotvrde, prestiža i statusa u folklornoj zajednici, poglavito za mlada Društva. U periodu od 1995. – 2014. smotru je organiziralo Narodno sveučilište Dubrava i tada se amaterski naboj i stvaralaštvo podosta razvodnilo i rastočilo. Nekoliko vrlo kvalitetnih društava je u tom periodu prestalo s radom, ali nastala su neka nova te se time opravdava na početku iznesena konstatacija o stabilnosti kontinuiteta folklornog amaterizma.

Od početka, uvedena je praksa stručnog praćenja i pisanja izvješća koju su srećom obnašali naši najeminentniji stručnjaci: dr. Ivan Ivančan, Ivo Stela, Zvonimir Reljić, Braco Todić, Branko Kostelac, Zora Prpić, Đurđica Podvorac, Ivica Dabac, Nada Majanović i drugi. Upravo stručni osvrti koji su znali biti često vrlo „okrutni“ ali i pravedni, imali su presudan utjecaj na uspješno očuvanje i unaprjeđenje zagrebačke škole folklora te utvrđivanja kvalitete rada skupina, a istodobno su pružili dignitet i ozbiljnost folklornoj djelatnosti Mladi voditelji i koreografi jedino su na zagrebačkoj smotri mogli dobiti objektivnu ocjenu svog rada i stvaralaštava, i to im je bila velika motivacija. Mnogima je to bio i jedini oslonac za iskorak iz anonimnosti. Ne zaboravimo da je upravo Smotra uzdigla mnoga „nepoznata“ imena u situaciji kad su u vođenju amaterskih sustava neprikosnoveno „vladali“ plesači Ansambla Lado. Kontinuitet pisanih stručnih izvještaja o nastupu folklornih skupina važno je štivo ali i dokument koji vjerodostojno oslikava folklorni amaterizam i stvaralačke procese kroz protekli period.

U počecima smotra se održavala u Centru za kulturu u Ivanić Gradskoj, Centru za kulturu Trešnjevka, Radničkom sveučilištu Moša Pijade, i u Dom HV. Završna večer najčešće u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskoga. Tada je Zajednica bila smještena u Zvonimirovoj ulici na kbr 17, da bi se preselila u Radničko sveučilište Moša Pijade, zatim u Ilicu i tu je ukinuta da bi ponovo oživjela 2008. pod nazivom ZAFAZ. Osobe koje su vodile folklornu djelatnost u sklopu bivše zajednice bile su: Zora Prpić i Đurđica Podvorac.

Ovom prilikom moram istaknuti jednu povjesnicu koja govori koliko je amaterskog naboja bilo u organizaciji Smotre. Tamo davne1984. godine, smotra se održavala u Domu HV i tadašnji predstavnici stručnog odbora Smotre legendarni voditelj FA I.G.Kovačić, Braco Todić i koreograf Zvonimir Reljić obavijestili su nas da podignemo plakate, u Domu HV. Kad sam ušao u gledalište, vidim na sceni lojtre visine negdje oko 7 metara i na vrhu istih Bracu Todića kako pokušava zakačiti prigodnu kulisu ukrašenu etnomotivima, a u podnožju Zvonimira Reljića koji mu sugerira gdje i kako. Iz ovog primjera možemo zaključiti koliko se ozbiljnosti i strasti pokazivala od tada vodećih stručnjaka i o kakvim se sve detaljima promišljalo.

Smotra folklornih amatera u Gradu Zagrebu ima najdužu tradiciju glede organiziranog gradskog folklornog amaterizma u Hrvatskoj, i po tome je jedinstvena i služi kao uzor brojnim Zajednicama širom Lijepe nam naše. Od 2015. godine Smotru organizira ZAFAZ (Zajednica folklornih amatera Grada zagreba) i osim izvrsne organizacije, stvoreni su temeljni kriteriji za vrednovanje amaterskih postignuća, voditeljskog rada i adekvatne financijske dotacije.

Eto, dočekao (doživio) sam i 40. jubilarnu smotru folklora. Krenuo sam kao plesač pa voditelj – koreograf – član stručne komisije. Suosnivao sam KUD Zagreb, osnivao KUD Croatiu, HDFA Ententin, DFA Ethno i PVA Ethnotine, oko 3000 duša je natapalo moja uvjerenje da je folklorni amaterizam najljepši način za smisleno i korisno provođenje slobodnog vremena. Toliko djece, mladih, roditelja i nikad nisam doživio neugodnosti. Baš, dobro.

Program završne večeri 40. smotre folklornih amatera Grada Zagreba

Kulturno umjetničko društvo “Klas”, Podsused – Folklorna skupina
“Pod Susedgradom” – pjesme i plesovi Podsuseda

Dječji folklorni ansambl HKUD-a “Željezničar”, Zagreb – Dječji folklorni ansambl
“Kolo, kolo, bit će pir” – dječje igre, pjesme i plesovi otoka Ugljana

Folklorni ansambl SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” – Dječji folklorni ansambl
“Šećem, šećem drotičko” – dječje igre, pjesme i plesovi Međimurja

Kulturno umjetničko društvo “Horvati” – Folklorna skupina
“Kad gospodin šokicu poljubi”

Kulturno umjetničko društvo “Preslica” – Kombinirana dječja folklorna skupina
“Lutkice draga” – pjesme i plesovi Zagreba

Kulturno prosvjetno društvo “Sveta Klara” – Mlađa dječja folklorna skupina
“Karilo, barilo” – dječje igre, pjesme i plesovi Korduna

Kulturno umjetničko društvo “Sesvete” – Folklorna skupina
“Rasti, rasti fijolica” – pjesme i plesovi Zelinskog prigorja

Plesno vokalna skupina “Ethnotine” – Alternativna folklorna skupina
“Paška čipka”

“Etnoteka” – Mlađa dječja folklorna skupina
“Igrajmo se lončića”

Kulturno umjetničko društvo “Bukovac” – Folklorna skupina
“Stara majka” – pjesme i plesovi Zagorja

Folklorni ansambl HKUD-a “Željezničar”, Zagreb – Folklorni ansambl
“Kameni svati” – plesovi Hrvatskog Zagorja na tekst Augusta Šenoe

Dječji folklorni ansambl KUD-a “Dragutin Domjanić”, Vugrovec – Dječji folklorni ansambl
“Dobro jutro majka, evo zelenjaka” – pjesme i plesovi Bilogore

Zagrebački folklorni ansambl dr. Ivana Ivančana – Kombinirana dječja folklorna skupina
Dječje igre, pjesme i plesovi Baranje

Folklorni ansambl “Zagreb – Markovac” – Folklorni ansambl
Sviraj svirče drmeša – pjesme i plesovi južne Moslavine